2015. december 31., csütörtök

Fészekkeresés

2015. 12. 29.

A Marcal-menti barangolás

Sikeresen összejöttünk egy ködös fészek-felméréshez, így 9 óra környékén nekiindulhatott 5 fős brigádunk a folyó mellett megmaradt erdőfoltoknak.
A Marcal Veszprémi oldalán elég mozaikos a táj. A régi meder nyomai sorra felfedezhetők, így az egykori környezet is kirajzolódhat az ember szeme előtt.

A sás-nád foltokat mind természetközeli, mind ültetett erdők tarkítják. Viszonylag sok nemes nyáras, fehér nyáras található a területen; de szerencsénkre bóklászhattunk égeresekben, fényképezhettünk öreg fehér füzeseket is. Vannak még érdekes élőhelyek az emberi nyomás ellenére is a környéken.
Fehér füzes-ligeterdő

Az állatvilágra természetesen mindig figyelgettünk. A harkályok képviseletében 1 fekete harkályt, 1 zöld küllőt figyeltünk meg, kismadarak közül 30as csíz-csapat érdekes. A ragadozókat egerészölyvek, 1 karvaly, 2 héja, 3 kis sólyom, és 2 kékes rétihéja tojó jelentette. Továbbá szemünk elé kerültek tőkés és csörgő récék, nyári és vetési ludak, valamint 2 bütykös hattyú is. A tocsogós részeken sárszalonkákat röptettünk meg, no meg 6 darvat fényképezhettünk.
Kékes rétihéja (Circus cyaneus)

Daru (Grus grus)


A nap zárásaként 10 feletti fészket sikerült feljegyzenünk. Záróképnek egy jól elrejtett, fehér fagyöngyre épített egerészölyv-lak':

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése