2014. augusztus 8., péntek

Búcsúszentlászló

2014. 08. 04-06.

Kiruccanás Búcsúszentlászlóban

Évfolyamtársam, Józsa Tamás meghívására két éjszakát e Zala megyei tájon tölthettem el. Vadásztunk, kirándultunk; természetesen fényképeztem.
Hétfő este kiültünk a "Botikának" nevezett részre, vártuk a megjelenőket. Először 1 őzsuta, majd 2 bak szórakoztatott minket, miközben legalább 10 holló húzott át a fejünk felett. Mihelyt beállt a sötétség 1 róka jelent meg, és nem kis meglepetésre 1 gyöngybagoly majdnem a fejünkre szállt lepihenni. Az est befejeztével 4 disznó mutatta meg magát.


Őz bakok (Capreolus capreolus)


Őz suta (Capreolus capreolus)

Holló (Corvus corax)

Másnap kiránduló napnak néztünk elébe. A közeli Zalaszentmihály horgásztavaihoz látogattunk el. Mint megtudtam ez is egy tőzegtó, melyen manapság intenzíven inkább a horgászat a jelentős, mint sem a bányászat. Kisétáltunk egy stégig, majd nézelődni kezdtünk. A vízen legalább 30 tőkés récét fedeztünk fel, 2 bütykös hattyú, ill. 6 kormorán társaságában. Az egyik póznán egy sárgalábú sirály pihengetett, miközben a levegőben 3 küszvágó csér repdesett. A legjobb faj a tónál, egy, a nádszegélybe ereszkedő üstökösgém lett.
Tőkés réce (Anas platyrhychos)

Küszvágó csér (Sterna hirundo)

Üstökösgém (Ardeola ralloides)

"Ismételten elkövetkezett a 19 óra, kint ülünk már a "Vasárnapi árok mellett". Frissen learatott búzavetés, mellette tárcsázott árpa, rajta zsenge bükköny. Kitűnő este lesz. Füsti fecskék vadászgatnak körülöttünk, átrepül 1 karvaly. Leereszkedik az esti homály a völgyre, megérkeznek a rókák, 6-ot számlálunk. 1 őzbak szeretne áthaladni előttünk, de megérezve szagunkat visszavonul sutája mellé. Egészen besötétedik. Szarvasbika jelenik meg mellettünk, pózol a sötétben. A hátérben még 3, kisebb, fiatal bika méri össze erejét: csattognak az összeütköző agancsok.
Egy lövés hallatszik, a bikák meghátrálnak. Az erdő mélyéből 6 árny igyekszik kifelé. Vaddisznók: 4 süldő, 2 malac. Ismételten egy lövés töri meg a csendet. Futva menekül a maradék 5 vaddisznó az erdőbe. Csöng a telefon, jönnek-mennek a hírek. Az est terítéke: 1 kan, 1 süldő."

Szarvasbika (Cervus elaphus)

Összességében nagyon szeretném megköszönni évfolyamtársamnak, Józsa Tamásnak az élményeket, a remek napokat, ezt a felejthetetlen meghívást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése