2014. augusztus 2., szombat

Veszprém-Vas határán

2014. 07. 29.

Barangolás Csabival

A zivataros, záporokkal tarkított héten összebeszéltünk Csabival, kiugorhatnánk egy rövid túrára. Szerettem volna ismételten körülnézni a Marcal-medencében. Számomra kevésbé ismert terep ez a környék de Csabi vezetésével három területet is végigjártunk.
Először az Adorjánházi-réten kezdtünk. Sajnos túl sok madár nem mozgott a területen, "csupán" 1 kabasólyom és 2 egerészölyv mutatkozott meg. Eléggé kiszáradtak a rétek, több helyen le is kaszálták a gazdák; azonban ahol érintetlen a természet, szemet-gyönyörködtető látvány fogadja az erre-járókat:

A folytatásban Nagypirit körnékén barangoltunk. Egy kis eső közbejött ugyan, de az élményekért mindenképpen megérte az elázás is. A legelők mentén végigsétálva, több vadgerlével, tövisszúró gébiccsel haladtunk a tavak irányába. Közben megtelt a levegő a gyurgyalagok hullámzó hangjával, pár fiatal egerészölyv rikácsolásával. Közeledve a tavakhoz először 1 fekete gólyát pillantottunk meg, majd ahogyan közeledtünk vízi madarak kaptak szárnyra. 1 nagy kócsag, 2 böjti réce, 1 szürke gém riadt meg érkezésünkre; az egyik tavon kb. 10 szárcsa úszkált 1 bütykös hattyú társaságában.
 Bütykös hattyú (Cygnus olor), Nagy kócsag (Egretta alba)

Böjti réce (Anas querquedula)

Visszafelé baktatva a kocsikhoz, feltűnőek voltak a virágok is. A sok ismert faj mellett, akadt ismeretlen, sőt egész ritkaság is:
Fehér szamárkenyér (Echinops spaerocephalus)

Vízilófark (Hippuris vulgaris)

Végezetül Kamond határához autókáztunk. A fogadóbizottság 1 fehér gólya volt, elég bizalmasan várta a fényképezést, sőt talán mondhatjuk, hogy élvezte is.
Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Egy kis sétát beiktattunk a töltés, ill. egy csalitos mellett. A bokrokon kenderikék, tövisszúró gébicsek fiatal példányi vadászgattak; 1 fiatal kakukk is hallatta folyamatos, élelem után vágyakozó hangját.
Kellemes pár órát sétálhattunk ismételten a Természetben, ezzel is gyarapítva azt a tudást amit csak a terepen tapasztalhat meg az ember.
És végül, de nem utolsósorban köszönet Csabinak az élményekért!

Kenderike (Carduelis cannabina)

Seregélyek (Sturnus vulgaris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése