2019. június 3., hétfő

Hamvas rétihéja tábor

2019. 05. 25-26.

Marcal-medencei hamvas rétihéja tábor

Az évente megrendezett, helyi fajvédelmi vándortábor mindig nagy izgalmat okoz, különösen mikor már a célegyenesben van az időpontja. 2019-ben sikerült egy napsütéses, esőmentes és nem utolsó sorban madarakban gazdag időpontot választani; melyen 10 aktív résztvevő mérhette fel a Marcal-medence potenciális fészkelésre alkalmas területeit. A tábor pénteken indult útnak Kamond határától, majd északnak tartva Nemesgörzsönyig közel 5000 hektáros területet fogott le a három nap alatt.
Nikivel szombaton csatlakoztunk a felmérőkhöz, melytől kezdve több helyszínen megfordultunk. Pár hangulatleírással, természetesen képekkel megtűzdelve a két terepen töltött nap margójára:

Egy, a Marcalhoz közeli megfigyelőhelyet kaptunk, mely során közel 3 órát ücsörögtünk a megfigyelőhelyükön. A megfigyelés közben őzbakok kergetőztek körülöttünk, mezei nyulak baktattak a szántóföldeken. Nádi sármányok keresgéltek élelem után a már kalászokat ringató búzatáblákon. Füsti fecskék, seregélyek szálltak tova; 1 fekete harkály rebbent át a még megmaradt puhafás ligeterdőkből. Kakukkok hallatták összetéveszthetetlen hangjukat, vörös vércse pár hordta az élelmet a kihelyezett vércseládában növekvő fiókáiknak. Cigánycsukok, tövisszúró gébicsek ültek a bokrok csúcsain. A Marcal parton 1 üstökösgém ácsorgott, azonban pár kattintás után felgallyazva várta, hogy tovább haladjunk mellette. 
Tövisszúró gébics (Lanius collurio)
Üstökösgém (Ardeola ralloides)
Búzavirág (Centaurea cyanus)
A második felvonásban nem egy mezőgazdaság által közrefogott helyen, hanem az igazi Marcal-menti hangulatot árasztó berekben nézelődhettem. Fehér fűz famatuzsálemek, bokorfüzek, sás és nádfoltok szabdalta táj. Vadgerle pár fészkelt az egyik fűzfán, sárgarigók kergetőztek. A már odvas, harkály-vájta odúban mezei veréb nevelte fiókáit. 2 barna rétihéjaegerészölyv és kabasólyom fészkel a környéken. Átrepült felettünk 1 kék vércse tojó, 1 vörös gém és 1 fekete gólya is. A felvonás címe: a berekben.
Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Mezei veréb (Passer montanus) és fészke
Fekete gólya (Ciconia nigra)
Vadgerle (Streptopelia turtur)
Vörös gém (Ardea cinerea)
Végül pár kép, és mondat a főszereplőkről. Hamvas rétihéják. A három napos tábor végére 10 revírt regisztráltunk, melyek közül 7-ben már tojásos fészekaljak is vannak. Ugyan van még pár madár, aki nem választott fészekhelyet, de a viselkedésük alapján tartják a revírjeiket. A visszaellenőrzések természetesen ugyanolyan fontosak a későbbiekben, mint a fészkek helyének megtalálása. Így az év végére kirajzolódhat a Marcal-medence eme titokzatos madárfajának költési sikeressége.
Hamvas rétihéja (Cirus pygarcus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése