2017. április 16., vasárnap

Nórápi-halastó

2017. 04. 12.

Nórápi-halastó

A kezdetben borongós, de a későbbiekben napsütéses idő ismét a fotózásra biztatott. A Pápa környéki tavakon gondolkodtam, és végül a Nóráp mellettire esett a választásom.
Mint kiderült, nem bántam meg!
Rögtön az érkezésemkor leskelődhettem, fényképezhettem az ég felé. Az ilyentájt vonuló halászsasokból 2 példány is a tó felett tartózkodott. Sajnos az egyik gyorsan fogott egy halat, majd távozott is; a másik egyed még pár kört repkedett, de ő is az első napirendi' pontjait követte. Ha már a ragadozóknál tartunk: 2 egerészölyv termikelt az egyik nemes nyáras fölött, ill. a nádasnál 3 barna rétihéja imbolygott. 1 subadult rétisas is megjelent, bár elég kényelmesre fogta a figurát. Egyenesen az egyik nagy nyárfára ült ki, és ameddig a tónál tartózkodtam ott is maradt.

Halászsas (Pandion haliaetus)

Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Rétisas (Haliaeetus albicilla)

A nádas mentén 6 nagy kócsag, 4 szürke gém ágaskodott; kémlelve mit csinálnak a vízen tartózkodók. 10 tőkés réce, 8 kanalas réce, 3 fütyülő réce, 3 üstökösréce, 5 csörgő réce és 2 böjti réce. Ezenkívül 2 bütykös hattyú, sok szárcsa, 2 búbos vöcsök és 3 feketenyakú vöcsök rótta a D-i szél keltette hullámokat. 12 kormorán kapott hirtelen szárnyra, néhány kört téve a tó felett. 2 bíbic is látogatását tett, nyilván a környék valamelyik mzg.-i területéről. Az egyik fövenyről 5 erdei cankó rebbent tova'.
A nézelődés befejeztével 1 átrepülő fehér gólya, ill. 1 a távolban reppenő búbosbanka búcsúztatott.

Üstökösréce (Netta rufina)

Feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis)

Kormorán (Phalacrocorax carbo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése