2022. június 30., csütörtök

2022-es Hamvas rétihéja tábor

  2022. június 4-6.

XV. Marcal-medencei Hamvas rétihéja tábor

2022-ben is megrendeztük a már tradicionális hamvas rétihéják felderítésére irányuló védelmi táborunkat pünkösd hétvégéjén. A három nap folyamán a Marcal-medence potenciális fészkelőhelyeit céloztuk meg, mely során 15 település határában, közel 5000 hektáron végeztünk felmérést. A sátrazós, nomád tábor folyamán 5 fő törzsgárdával, a felmérés végével 10 fő részvételével zártuk a táborunkat.

Ami a hamvas rétihéjákat illeti:
Kilenc egykor ismert fészkelőhelyet is ellenőriztünk, melyeknél nem észleltünk hamvas mozgást.
Négy helyszínen azonban sikerült feljegyezni a keresett madarakat. Egyik helyszínünkön (első nap) 1 tojót és 5(!) hím hamvas rétihéját figyelhettünk meg. A megfigyelésből kiderült, hogy egyértelműen azonosítható a fészek helye és a felfedezett tojó hím párja (középső kormánytoll hiánya). Így a többi hím jelenléte további kérdéseket vetett fel. Első nap este itt zártuk a megfigyelést, ekkor azonban már csak 3 hím mutatkozott meg. Második nap reggelén ismét felkereste egy csapat a területet, mely során egy újabb fészket sikerült felfedezni. Tehát egy kolóniás terület alakult ki. További megválaszolatlan kérdés - vagy inkább következő feladat - a harmadik hím mivoltja, pontosabban annak tojójának esetleges jelenléte.
A tavalyi évhez hasonlóan egy kisebb patak-lefűződés mentén 2 pár ismét megtalálta fészkelőhelyét.
Egy új, eddig ismeretlen helyen is sikerült 1 tojásos fészekaljat felfedezni, ennek különösen örültünk.
Végül egy régi kolóniás helyszínen két év kihagyás után egy táplálékot hordó hímet többször is megfigyeltünk, azonban a tojót nem sikerült felfedezni a "bőséges" kifigyelés ellenére sem. Ide természetesen ismét nagyobb figyelemmel kell majd visszatérnünk.

hamvas rétihéja

Madártani szempontból a Marcal-medence másik büszkesége a költő darupár. Az első igazolt költése 2015-ben igazolódott be, azóta figyelemmel kísérjük a faj fészkelését. 2022-ben megmutatkozott a darupár több potenciális fészkelőhelyen, mely megfigyelésekből arra  a következtetésre jutottunk, hogy első kotlása meghiúsulhatott, majd újra lekotlott a tyúk. Eme fészek helyét pontosan ismertük. A fiókák kikelése után szerettük volna feltérképezni és dokumentálni a fészket, így a tábor keretein belül felkerestük. A fészek egy összefüggő ~10 hektáros lápos terület, 3 hektáros mélyen fekvő, még június 4-én is vízállásos részén épült. A főleg parti sás alkotta élőhelyen a madarak egy 40 cm átmérőjű, 30 cm magasságú sás levelekből összerakott fészket építettek. A fészekben 1(?) tojás maradványait fedeztük fel - mely kutatás céllal begyűjtésre is került.
Ugyan a tábor folyamán a madarakat nem láttuk, de feltételezzük, hogy 2022-ben min. 1 fiókát sikeresen kikeltettek a Marcal-medencei darvak.

daru fészek
Haladjunk tovább a táborban észlelt madarak háza táján. A hétvégén összesen 78 fajt sikerült észlelni, 2 öreg rétisas és 2 fekete gólya repült el hol a távolban, hol fényképezőgép közelben. A ragadozókat - a medence korábbi éveivel ellentétben - viszonylag kevés egyed képviselte. Pár kabasólymot, barna rétihéját, egerészölyvet, vörös vércsét és 1 barna kányát észleltünk. Érdekes megfigyelés volt 1 kis fakopáncs és 1 viharsirály megjelenése. De természetesen örültünk a megfigyelt kékbegyeknek, búbosbankáknak. Minden fajt nem kívánok felsorolni amikkel találkoztunk, inkább pár képet osztanék meg, melyek a szárnyas jószágokról értékelhető módon születtek.

mezei poszáta hím
öreg rétisas
sordély

bíbic
mezei pacsirta
barna rétihéja hím
rozsdás csuk
vörös vércse fiókák
vörös gém
fiatal cigánycsuk
molnárfecske

A bejegyzés végére az emlősöket, a növényeket és a rovarokat hagytam. A felmérések közepette ugyan a kitüntetett figyelmet a madarak élvezik, de pár érdekes percet más élőlénycsoport is tud nyújtani. A nádasból kiváltó gímszarvasok, a legelésző őzek vagy a pockok után kutató rókák. Színes vadvirágok virítanak több helyen, néha védett növényeket is felfedeztünk, lefényképeztünk. A rovarok tőlem távol álló fajcsoport, azonban ha lehetőség van próbálom bővíteni tudásom.

őzbak
vörös róka

mocsári kosbor
kis rókalepke
zöldszemű karcsúacsa

A XV. Marcal-medencei Hamvas rétihéja tábor végeztével a Hamvas rétihéja Munkacsoport munkája nem ért még véget. A felfedezett fészkek koordinátáit eljuttattuk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, akik egyeztetve a gazdálkodókkal korlátozzák a kaszálásokat.
A következő időszakban ismét felkeressük a fészkeket és nyomon követjük, dokumentáljuk a hamvas rétihéják életmódját a Marcal-medencében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése