2015. december 4., péntek

"Várkapitány"

2015. 11. 29.

Somlói kiruccanás

Józsival ezer éve nem madarászkodtam együtt. Így invitáltam egy közös, Somló-vár látogatást. Természetesen a madarak vezényeltek minket, főképp a havasi szürkebegyek. Neki is indultunk, kora délután a túrának; ennek megfelelően 2kor már a romoknál is ácsorogtunk ragyogó napsütésben. Nem kellett túl sokat keresgélni, az egyik belső udvarban feltűnt 2 madár. Körbejártuk várat, hátha találunk napos oldalt, ahonnan jobban lehet majd fényképezni. A délutánnak megfelelően a Ny-i falon napoztak-keresgéltek a madarak; összesen 3 havasi szürkebegy is a szemünk elé került. Mondanom sem kell, bőszen fényképeztem:
Havasi szürkebegy (Prunella collaris)

A jó pár kép megszületése után, visszafelé indultunk a kocsihoz. Az erdőben egy, több mint 30 egyedes csíz csapat repült tova; barát-, kék, és széncinegék keresgéltek.
A hazaérkezés előtt megálltunk Nórápon is. A tó szépen lassan visszatöltődik, de akad pár iszap-pados rész is még. A tavon 4 bütykös hattyú, 50 tőkés réce, pár nagy kócsag és szürke gém tartózkodott. Még mindig itt időznek a nagy pólingok, 12 egyedet számláltunk. Leszállt továbbá a mederbe 1 karvaly is. A záró akkordot 2 vaddisznó megjelenése jelentette az est beállta előtt; ezzel búcsúztunk mi is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése