2015. december 29., kedd

Balaton-Somló

2015. 12. 27.

Ködben-köd felett'

Ezt a balatoni túrát már előre megbeszéltük; így Alexával, Mátéval és Csabival magabiztosan nekiindultunk a téli Balatonnak, Keszthelynek. Igazából ködben indultunk el, bízva abban, hogy előbb-utóbb elérkezik az időjósok által kiírt Napsütés'.
De kezdjük is a legelején. Menet közben az autóból megfigyeltünk a Kemenespálfa melletti erdő felett 1 erdei szalonkát. Jó kezdet.
Megérkeztünk Keszthelyre, a Csókakői-patak kifolyásához. Körbesétáltunk, eltöltöttünk kb. 1 órát a területen, de mindössze 3 bütykös hattyút, és pár kis kárókatonát láttunk csak. Úgy döntöttünk bemegyünk a városba, a part közelében csak akad több látnivaló. A sétánynál, mólónál, strandon néztünk így hát körül. Sajnos a köd nem nagyon ritkult, de azért mi nézelődtünk:
A Balatonhoz megfelelően rengeteg szárcsa, sok tőkés réce, jó néhány bütykös hattyú úszkált a part közelében. A réceféléket továbbá 30 barátréce, 4 kontyos réce és 9 kerceréce színesítette. A 3 búbos vöcsök mellett itt is sikerült kis kárókatonákat megfigyelni,  több mint 50 egyedet számlálhattunk a séta végén.
Hangulat...

Tőkés réce gácsér (Anas platyrhynchos)

Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Barátréce (Aythya ferina)

Kerceréce (Bucephala clangula)

Búbos vöcsök (Podiceps cristatus)

Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus)

A másik meghatározó madárcsoport a sirályoké. Sikerült megfigyelni 3 sárgalábú sirályt, 1 viharsirályt és 70 feletti dankasirályt. A dankák' közt véletlenül' sikerült lefotózni egy gyűrűs példányt is. Mint kiderült horvát madár, 2012 tavaszán gyűrűzték Zágrábban. 2012 tele óta a Keszthelyi-öbölben van, több megfigyelése is volt már...
Ezzel a "tipikus" balatoni madarak sorát be is fejezném. Megjegyzésnek még a pluszba megfigyelt érdekesebb madarak névsora: 1 jégmadár, 1 zöld küllő, 3 léprigó.
Dankasirály (Larus ridibundus)

'S65A' - a hátsó 4 éves dankasirály

Végül eme bejegyzésrészt lezárva, egy általam régen fotózott faj: házi veréb-banda a nádasban:
Házi veréb (Passer domesticus)
 
Délután 14:00 óra, fenn is vagyunk a Somlón; és ami a legfontosabb a köd felett is. A romnál hétágra' süt a Nap. Így nekikezdünk bámészkodni, keresni a madarakat. 1 hím hamvas küllő ül ki az egyik fára, a másikon 2 süvöltő nézelődik. Magasan 2 sárgalábú sirály tart D-nek. De mi a falakra, a talajra figyelgetünk: 5 havasi szürkebegy van porondon'. Ragyogó napsütés, fotózható madarak. Igazi feltöltődés...
Hamvas küllő (Picus canus) 

Havasi szürkebegy (Prunella collaris)

Keresd meg mind az 5öt!...

Szóval ezzel a furcsa, kettős hangulattal búcsúztunk a naptól; minket pedig a köd-rengeteg' felett hosszú V-betűben szálló 30egynéhány nyári lúd gágogással indított hazafelé... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése