2014. július 9., szerda

Rövid kiruccanások

2014. 06. 27-28.

Pápa környéki kiruccanások

Megérkeztek hozzánk az ausztrál rokonaink. Mi is lenne jobb időtöltés, mint rövid, gyors látogatások a város környékén. Szóval nagybátyámmal elhatároztuk keresünk pár programot Béla bácsinak, és persze nem mellesleg magunknak is.

1. Pápa-Tapolcafő, Tapolca tanösvény


A pénteki napon első állomásaként ide látogattunk el. Kellemes időben körbe-sétáltuk a tanösvényt, megnéztük a látnivalókat: patak-meder, Örvény-tó, Malomkerék, forrás. Persze közeben figyeltük a természetet is.
Rögtön a megérkezésünk elején átrepült 1 karvaly, ill. az őt üldöző két seregély. Szerencsénkre később visszatért, így több kép is készülhetett, e "városi" ragadózóról. Örömünkre 2 sárgarigó figyelmeztette a környék lakót a karvaly létezéséről.



Karvaly (Accipiter nisus)

Sárgarigó (Oriolus oriolus)

A víz közelsége miatt több erdei, ill. kecskebékával találkoztunk; alaposan szemügyre véve a patakot kb. 15 fürge cselle úszkált a mederben.

Kecskebéka (Pelophylax kl. esculntus)

Fürge cselle (Phoxinus phoxinus)


2. Nóráp, halastó

A 27-i második állomás a Nóráp-halastó. Sétálgattunk kicsit, bár az igazat megvallva túl sok látnivaló nem akadt a tónál: 1 nagy kócsag mutatta meg magát, pár búbos vöcsökkel, egy-két szárcsával egyetemben. A partoldalból egy cankó rebbent fel, de sajnos a beazonosítása nem sikerült. Végül 1 barázdabillegetőről született pár kép a hazaindulás előtt:
Barázdabillegető (Moticilla alba)

3. Szélmező

Szombaton egyedül vittem ki ausztrál nagybátyámat kirándulni. Először megnéztük a Magyargencsen található hadiparkot, majd visszafelé betekintettünk a halastavakhoz.
3-4 fiatal barázdabillegető keresgélt a bevezető úton, 2 törpegém repült át egyik nádszegélyből a másikba. A vízen 1 tőkés réce úszkált, megosztva a tavat a fiókáit úsztató búbos vöcsökkel. A levegőben továbbá 2 szürke gém, 1 nagy kócsag, ill. 1 barna rétihéja hím keringett. A stégek mentén szárcsák szárítkoztak, 1 fiatal vízityúkkal is összefutottunk.
Azt hiszem kellemes kis sétát tudhatunk a hátunk mögött!

Vízisikló (Natrix natrix)

Búbos vöcsök fiókáival (Podiceps cristatus)

Barna rétihéja hím (Circus aeruginosus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése