2014. július 26., szombat

Halastó a falu határában

2014. 07. 23.

Nóráp

Bercivel egy hirtelen felindulás alkalmából nekiindultunk a Nórápi-halastóhoz. 
A tehén-legelőkön közeledve a töltés irányába, rögtön partimadarak fogadtak bennünket. Az egyik leeresztő árokban kb. 3 billegetőcankó, ill. 1 réti cankó keresgélt; miközben az iszapos mederből kimeredező fűzfákon tövisszúró gébicsek üldögéltek. Felkapaszkodva a töltésre több vízi-madarat is megnézhettünk magunknak.

Kontyos réce (Aythya fuligula)

Barátréce (Aythya ferina)

Ahogyan több percig álldogáltunk, alaposan körbelátcsöveztük a tavat, és annak környezetét: 2 kormorán halászott, miközben búbos vöcskök, szárcsák úszkálása zavarta meg a víztükör sima felületét. A nádasból 1 pár barna rétihéja emelkedett a magasba.
A továbbiakban végigsétáltunk a töltésen. Még 2 billegetőcankó kapott szárnyra, a mocsaras területről; ahonnan 3 bíbic is a levegőbe lebbent. A történet folytatásaként, a közeli erdőből 1 fiatal rétisas kezdett felemelkedni. A borús idő miatt csupán pár 10 méter erejéig láthattuk ideális megvilágításban a madarat, majd lassú szárnyalással a falu felé közeledett. Itt aztán 1 fehér gólyával egyetemben termikeltek a magasba.
Rétisas (Haliaeetus albicilla)

Rétisas és fehér gólya

Miközben a sasban gyönyörködtünk pár kósza pillantást is vetettem a tóra. 2 küszvágó csér vadászgatott, pár füsti fecskével egyetemben. A sas szárnyalására rajtunk kívül más is felfigyelt; kb. két, 12 egyeded számláló tőkés réce csapat kapott szárnyra, melyek között 4 csörgő réce is megmutatkozott.
Küszvágó csér (Sterna hirundo)

Visszafelé indultunk a töltésen, egészen a kis házig. A fényképezés miatt én ballagtam elöl, Berci hátramaradt a távcsővel. Sikeresen' későn vettem észre a 2 búbos bankát. Ám a sötét fellegek miatt nem igazán "mertük" követni őket. Így hát esőben, ill. egy kis borsó-nagyságú jégben hazafelé autóztunk...
Búbos banka (Upupa epops)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése