2016. május 6., péntek

Nórápi-halastó

2016. 04. 30.

Április végi halastó

A ballagás befejeztével kiugrottam Nórápra, kihasználva az utolsó áprilisi fényeket. A tó körbesétálása volt a célom; annak érdekében, hogy jobban megismerjem a környezetét. 
A tó mellet mindenfelé állatok legelésztek, a tavon sok szárcsa, pár tőkés réce, 2 barátréce, 1 fütyülő réce, 1 kormorán, 10 búbos vöcsök, 1 kis vöcsök és 1 bütykös hattyú úszkált. A tómeder eléggé feltöltődött az esőzéseknek hála, igazából fövenyes rész ki sem alakult.
Fütyülő réce tojó (Anas penelope)

Búbos vöcsök (Podiceps cristatus)

A ragadozó madarakat ezúton 2 egerészölyv, 2 kabasólyom, 2 barna rétihéja és 1 vörös vércse képviselte. A tó K-i részein kaszálók, legelők és szántók sorakoznak, itt keresgélő nagy kócsagok, vadászgató füsti fecskék kerültek a távcsövem elé. Itt-ott akadtak azonban tocsogósabb részek is. Sárga billegetők, seregélyek és 4 réti cankó kutattak táplálék után.
A Kis-Sédhez érve egy kis természet-közeliség' is előkerült. A patak mentén fehér füzek és fekete nyárak állnak még szép számmal, köztük rekettye és kecskefűz bokrok sorakoznak. Ideális élőhely a kismadaraknak. Kakukkok hallatták jellegzetes hangjukat, fel-feltrilláztak a cinegék, poszáták, füzikék. 

Nagy fakopáncs (Dendrocopus major)

Nádirigó és  nádiposzáta szólam közepette visszaértem a kisházhoz, ahol 1 búbos banka búcsúztatott...
Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus)

Búbos banka (Upupa epops)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése