2016. május 19., csütörtök

Tanulmányút 1

2016. 05. 17.

Győri erdészet

Erdővédelem-erdőművelés tanulmányút.
Első nap a KAEG Zrt. Győri erdészetének egyik területét, az Ásványráró község határában kanyargó Duna-ágak erdeit néztük meg. Alapvetően a Duna szabályozása nagyban meghatározta a Szigetköz adottságait. Több holtág, kisebb-nagyobb sziget található a területen, de olykor-olykor a víz megtartása épp akkor feladatot ad az erdészeknek, mint annak elvezetése.


Az ártéri vegetáció nyomait manapság már csak itt-ott lehet felfedezni. Ugyan vannak még puha-, ill. keményfás-ligeterdők; de sajnos a vízszabályozások eme állományokat visszaszorították.
Az erdészet egyik tevékenysége az őshonos állományok megőrzése, ill. azok visszatelepítése. A hidrológiai adottságoknak megfelelően kocsányos tölggyel több helyen is erdősítenek a szakemberek. Ennek a fafajnak megfelelő lenne a termőhely, viszont rengetek figyelmet igényel. A befektetett munka, pénz ráadásul csak 100 év múlva térül meg.
Kocsányos tölgy (Quercus robur) erdősítés

Juharlevelű platán (Platanus hybridus) alkalmazása sorjelölőnek,
 ilyen ártéri környezetben e faj kitűnő produktumra is képes lehet

Erdészeti szemmel azonban semmiképp sem gyalogolhatunk el a nemes nyárasok mellett. Ugyan inkább faültetvénynek minősülnek; de mind biomassza, energetikai -és nem utolsó szempontból- anyagi értéket képviselnek. Alacsony (15-60 éves) vágásfordulóval értékes állományok nevelhetők ártéri területeinken.


Az idegenhonos fafajoknál felmerülhet a kérdés, hogy képesek-e beilleszkedni a hazai flórába. Pozitív példaként felhoznák egy nemes nyáras erdőt őshonos cserjékkel, lágyszárűakkal:
Kányabangita (Viburnum opulus) egy nemes nyárasban

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Számomra az egyik legérdekesebb helyszín egy nemes nyáras, fekete nyáras állomány találkozásánál volt. Azonos termőhelyen, azonos életkorú (20 év) fafajok voltak összehasonlíthatók. A képek magukért beszélnek. (Azonban meg kell jegyzeni, a hazai fekete nyár is képvisel értéket, hiszen génkészletének fenntartása épp úgy fontos feladatunk, mint a nemes nyárasok anyagi vonzata.)

Olasz nyár /I-214 (Popolus x euramericana/ I-214)

Fekete nyár (Popolus nigra)


Az ártértől való búcsúzás előtt megemlítenék pár egyéb élményt.
A hatalmas fák alatt sétálva többször próbált minket elütni' 2 mezei nyúl, egy fénykép azért sikeredett. Az egyik Duna-ág felett 3 küszvágó csért, sok füsti fecskét, seregélyt, több szürke gémet és nagy kócsagot sikerült megfigyelni. Azt hiszem mindenkinek megmarad az emlékezetében az elöntött bokorfüzesek látványa...

Mezei nyúl (Lepus europaeus)



A nap zárásaként az Ásványrárói csemetekertben tettünk még egy rövid sétát. Fejesfa-üzemmódban kezelt nyár-dugványtermelő telepet nézhettünk meg közelről; emellett mézgás éger, és fehér fűz magvetéseket. A szaporítóanyag előállítás épp olyan fontos területe az erdész szakmának, mint a telepítés, kitermelés. Itt kezdődik minden:
Alacsony törzses nyárdugvány termelő fejesfa

Mézgás éger (Alnus glutinosa)

Fehér fűz (Salix alba)


Lombormányos faj (Polydrusus sp.)
polifág herbivitor, levelek rágásával okozhat kárt 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése