2014. október 10., péntek

EMN 2014

2014. 10. 05.

Európai Madármegfigyelő Napok

Az európai országokhoz csatlakozva, mint minden évben Magyarország: Veszprém megye, ill. a Pápai Helyi csoport is képviselteti magát a rendezvénysorozaton. Ebben az évben a megfigyelés egy madárgyűrűzéssel lett összekötve, a Szélmezői-horgásztavak területén. 

A két legnagyobb horgásztó közötti gáton húztuk ki, a több mint 150 m hosszú hálósort; a tábor pedig a gát bejáratánál lett felállítva. Az EMN-on végül 15en vettünk részt, közel 3600 madarat sikerült megfigyelni, melyek közül a legnagyobb egyedszámot a seregélyek, kék galambok, ill.  a barkóscinegék jelentették. A területen mozgó madárfajok száma a nap végére 44 lett, közölük pár érdekesebb faj: fekete harkály, guvat, jégmadár, nagy őrgébics, cigánycsuk, vörös vércse, kabasólyom, füsti fecske; és természetesen a tóvilághoz tartozó récefajok: tőkés~, kanalas~, fütyülő~, böjti~, cigány~, csörgőréce.
Bevezetésnek gyűrűző-állomásbeli hangulatképek:


 


A szervezők: Hencz Péter és Aczél Gergely

Természetesen nem utolsósorban a meggyűrűzött madarakat is megemlíteném. 12 faj, 121 példányára került gyűrű; melyek között a legtöbbet a barkóscinege, a kék cinege, és a függőcinege vehette birtokába'. Legnagyobb öröm mégis a megfogott 4 fülemülesitkét fogadta, nem akármilyen adat a területről!
A helyzetnek megfelelően kattogtak a fényképezőgépek, születtek a madár-portrék:


Kék cinege (Cyanistes caeruleus)

Széncinege (Parus major)

Függőcinege hím (Remiz pendulinus)

Foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaeus)

Fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon)

Barkóscinege (Panurus biarmicus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése