2023. június 12., hétfő

Rendhagyó hamvas rétihéja tábor

 2023. május 29.

XVI. [rendhagyó] Marcal-medencei Hamvas rétihéja védelmi tábor

A "rendhagyó" jelzőt biggyesztettem' a tradícionális, Marcal-menti hamvas rétihéja tábor elé. Hiszen nem tábor formában, inkább csak külön csapatokban sikerült kijutni a Marcal-medencébe. Ennek több oka is volt, de talán a "más" elfoglaltság miatt nem jött össze a csapat-apraja nagyja egy több napos táborozásra. Azért külön-külön Kaufman Gábor, Kovács Attila és jómagam is körbenéztünk a potenciális fészkelési területeken. És hogy a sorszám ne szakadjon meg, maradjunk a: XVI. [rendhagyó] Marcal-medencei Hamvas rétihéja védelmi tábor elnevezésnél.
Pünkösd hétfőn Nikivel mentük ki a Marcalra. Már az odajutás is emlékezetes marad(...), de emeljünk ki pár eseményt a napról.
Reggel az egyik közeli rétisas fészekre skeptíveztünk rá. Sajnos negatív adattal zártuk a megfigyelést, mert a fészekben nem mutatkozott meg fióka. Vsz. a kotlás/fikókanevelési időszakban meghiúsulhatott a költés.
Az egyik tagút "autóztunk", amikor elsuhant mellettünk 1 hím hamvas rétihéja, karmaiban egy pocokkal. A Marcal irányába tartott. Ezen a környéken körbetávcsöveztünk: egy frissen lekaszált, vetett gyepen 19 egerészölyvet figyeltünk meg. Nem is túl magasan fölénk siklott 1 vörös kánya.
egerészölyv
vörös kánya
A reggelinket egy nagy hagyásfa, egy fekete nyár árnyékában fogyasztottuk el. Természetesen úgy helyezkedve, hogy rálássunk a megfigyelendő terültre. Itt a kollégák korábban hím hamvas rétihéját láttak. Ezt a revírt próbáltuk pontosítani. Meg is jelent, egy kicsit sötétebb fedőtollakkal rendelkező, bal karevező-hiányos magányos hím. Kétszer-háromszor pihent meg a feltételezett fészkelőhelyen, azonban más interakció, vagy tojó rétihéja nem került megfigyelésre aznap. Tehát egy párt kereső, magányos hímmel lehetett dolgunk.
Arrább mentünk ebédelni. Egy másik fészkelőhelyre. Itt egy magasles árnyéka adta a tűző nap előli védelmet. A kék égen 4 hím hamvas rétihéja tűnt fel. Az egyik példány az előző helyen látott hím volt. Átjött keresgélni. A két másik példány nagyjából együtt mozgott, nászolgattak, köröztek egy bizonyos pont felett. Feltételezem, ők is csak pár után keresgélnek, revírt jelölnek ezekkel a mozdulatokkal. A negyedik hím, a "fehér hónaljú" azonban mindig egy helyre húzott le. A telefonos, előzetes információk alapján neki van párja. A mi megfigyelésünk alatt a tojót nem láttuk, valószínűleg kotlik.
barna rétihéja hím
hamvas rétihéja hím - a keresgélő, karevező hiányos
"fehér hónalj"
hamvas rétihéja hím
Ezekkel a történésekkel hagytuk el a medencét.
A hamvas' nézelődés közepette természetesen alaposan van idő körbenézni. Fekete gólya termikelt a távolban, 1 böjti réce gácsér rebbent fel a vízzel borított növényzetből. Talán fészkelő pár egyik tagja. Még sok élőlénnyel találkoztunk, de felsorolás helyett közzéteszek pár képet, mely a teljesség igénye nélkül alátámasztja ezt.
cigánycsuk hím
foltos nádiposzáta
tőkés réce hím
nádi sármány hím
fekete gólya
őz suta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése