2023. június 4., vasárnap

Szergény

   2023. május 21.

Szergény és környéke

Igazából a cím talán így lenne helyesebb:  a szergényi Marcal-híd és annak 4 km-es körzete. Merthogy eme híd volt a központi elem a kiruccanásom során. Egyedül voltam, hamvas rétihéjákat lesve a környéken.
Jól kezdődött a nap, hiszen már Nemesszalók falutáblát elhagyva fénykép-készítésbe kezdhettem. 1 barna kánya siklott be fölém, nem is túl magasan. 
barna kánya
Kánya' nézés után tavalyi, ismert hamvas rétihéja revírhez igyekeztem. Egy Marcal-menti berek, körülötte kaszálók, szántók. Ennek megfelelően, no meg meleg feláramlásoknak, ragadozó madarak színes palettája került a kék égre. Esetleg a költőládákba - mondom ezt egy lecsekkolt, általunk kihelyezett vörös vércse költőládára, 6 tollas fiatal madárral. Kabasólymok keveredtek a 6 barna rétihéja hím és 3 hím darázsölyv uralta termikbe. Távol feltűnt 1 kék vércse hím is. Persze hamvas rétihéják is előkerültek. Szerencsére 1 hím és 1 tojó is. A tojó egy fiatal, immatur példány: látszik megjelenéséről, azonban érdekes a hasi tollak borzoltsága, mintha kotló folt lenne...
Ha a hamvasoknál tartunk meg kell említenem, hogy egy régi, másik költőhelyet is ellenőriztem. Sikertelenül. Nem mutatkozott meg hamvas'.
hamvas rétihéja hím
immatur hamvas rétihéja tojó
termikelő barna rétihéja hím és hím darázsölyv
fiatal vörös vércsék
barna rétihéja hím
vörös vércse hím
kabasólyom
darázsölyv hím
A képek mellett "szövegre" méltó még a szergényi híd környékén bandázó' 9 kajtár fehér gólya. Kajtár, mert valószínűleg fiatalok, melyek még nem álltak párba. Ezt a kijelentésemet az is igazolja, hogy az egyik példány színes gyűrűt viselt. Sikerült leolvasni. Meg is kaptam a visszajelzést a gyűrűzőközponttól: 2020-ban, Marcalgergelyiben gyűrűzött, akkor még fióka gólya. Azóta 2023 áprilisában Zircen olvasta le egy madarász barátunk, májusban a Szergény melletti réten vegyült. Kb. hazatért...
vörhenyes színezetű tojó és a szürkéskék hím kakukk
vörös gém
"HL9Y"
fehér gólya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése