2016. április 30., szombat

Szélmező

2016. 04. 17.

Szélmezőpuszta

Angival, Petivel és Kaufman Gabival összebeszélve sikerült kijutni erre a területre végre-valahára'. Kora reggel kezdtünk, és egészen késő délutánig a területen csatangoltunk. Elsétáltunk majdnem a legészakibb részekig, bár a vizek még mindig uralták a tájat. A vonulás közepén járva az égen a ragadozókat, míg a vizek környezetében a tóvilág-nádország' lakóit figyelgettük.
Már kora reggel új madárfajjal hozott össze a madarász szerencse, hisz 1 fiatal fakó rétihéja tartott a szelek szárnyán É-ra. Megérkeztek már a hamvas rétihéják is, és idei első kabasólymomat is megpillanthattam. 

Hamvas rétihéja hím (Circus pygargus)

Érdekességek terén pár fajt emelnék ki. Legalább 10 kis kárókatona tűnt fel többször a levegőben, átrepült 1 üstökösgém is. A gémféléket továbbá vörös, ill. szürke gémek képviselték. És ismét egy új fajjal bővültem, amit 1 réti tücsökmadár képvisel.
Szürke gém (Ardea cinerea)

A vízimadarakat a tőkés, kanalas, üstökös és barátrécék mellett nyári ludak is színesítették. Az erős szélnek hála, sikerült közelről készítenem pár képet egy kisebb csapatról. 1 bíbicet, 1 szürke cankót és 1 réti cankót is megfigyelhettünk egy belvízfolton.
Barátréce gácsér (Aythya ferina)

Nyári lúd (Anser anser)

A nap végére, ill. a bejegyzés zárásaként is a barna rétihéják kerültek/kerülnek kitüntetett helyre. Elég sok pár fészkel a szélmezői nádasokban, igazán szép élmény megfigyelni őket. A Natura 2000-es jelölőfaj, öreg nádasba, a földre rakja fészkét. Nem mondható túl ritka ragadozónak, tópartok környékén bármikor megfigyelhető.
Barna rétihéja hím (Circus aeruginosus) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése