2015. április 19., vasárnap

Marcal-medence

2015. 04. 04.

Marcal-medencei madarászat

A húsvétnak köszönhetően sikerült összehozni egy egész napos, a medencei madarászokat megmozgató programot. Így az Angi, Peti, Máté, Csabi és a későbbiekben Emese és Gergely alkotta flottának' tagjaként bejártuk a Kamond, Nagypirit és Adorjánháza alatti területeket.
A Kamondi részen, ismét a nagy belvízfolt mellett figyelgettük a fajokat, (egy kis reggeli közepette). A sok réce (tőkés, kanalas, csörgő, böjti, nyílfarkú) mellett feltűnt még 1 erdei cankó, 1 vízityúk, 1 jégmadár; az idei első 2 füsti fecském. A levegőben 1 vörös vércse vadászgatott, átrepült 1 barna rétihéja, 1 dankasirály és nagy örömünkre a távolban 1 fekete gólya is.

Ezek után a Piriti-rétek madársereglete következett. A legelőn kényelmesen elhelyezkedve, egy kis napozás, no meg mezei pacsirta-trillák közepette folyt a nézelődés, és természetesen az élet dolgairól való diskurálás'.

A ragadozómadarakat itt 1 kékes rétihéja tojó, és 1 karvaly képviselte. Míg a récefélék -a már látott fajokon kívül-; fütyülő~, cigány~, és barátrécékkel egészültek ki. A sekélyebb részeken kb. 25 pajzsos cankó, 1 piroslábú cankó és 1 nagy goda keresgélt. A terület felett magasan termikelt 1 daru, mi pedig azt a 16 nagy pólingot próbáltuk közelebbről is meglesni, melynek jellegzetes "pó-li"-ját hozta az április szellő'.
A nap utolsó, egyben talán legjobban várt állomása az adorjánházi Marcal-szakasz. Itt is uralták a tájat a belvízfoltok, de már erőteljesen fel-felnőtt a növényzet is. A récék repertoárját kendermagos kácsák' színesítették, míg a cankók közül 9 réti cankót figyeltünk meg. A lilealakúak további képviselői, (a kiruccanás egyik igazi főszereplői) a sárszalonkák, ill. nagy örömünkre a kis sárszalonkák voltak. A rengeteg "közönséges" sárszalonka mellett; több, kb. 5(-10) kis sárszalonkát is sikerült szemügyre venni, lefotózni.
Sárszalonka (Gallinago gallinago)

Kis sárszalonka (Lymnocryptes minimus)

A napi-sétálgatás végezetéül ismét egy mocsarasabb részen nézelődtünk, méghozzá vonuló, kb. 30 egyedet számláló sárga billegető csapatot. Petinek sikerült kiszúrni egy 'superciliaris' alfajhoz tartozó madarat is. Továbbá kiült a szemünk elé 1 cigánycsuk hím,, ill. egy galagonyán éneklő sordély. A kocsiba való beszállás előtt 2 vízityúk búcsúztatott minket a Marcal-medence értékes madárvilágának' képviseletében...
Vízityúk (Gallinula chloropus)

Bíbic-fészekalj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése