2014. május 7., szerda

Nórápi-halastó

2014. 04. 27.

Áprilisi kirándulás 

Anyut rávéve egy kis kiruccanásra, ismételten körülnéztem Nóráp határában. A kissé szeles idő ellenére emlékezetes pár órát töltöttünk el a napsütéses vízparton.
A töltésre felsétálva először a búbos vöcskök, a vízről felszálló kárókatonák, pár nagy kócsag, 3 szürke-, ill. 1 vörös gém fogadott minket. 
Kormorán (Phalacrocorax carbo)

A töltésen a K-felé haladva a fejünk felett áthúzó seregély-, dolmányos-, vetési varjú-csapatok, ill. a párokban tovaszálló sárga, és barázdabillegetők mellett a környező virágtengerre is figyeltünk. Egyre szebb már a természet, kizöldelltek a fák, nyílnak a virágok: lassan megérkezik az egyik legszínpompásabb, legélvezhetőbb hónap; a május. 
Réti margitvirág (Chrysanthemum leucanthemum)

Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum)

Megérkezve a hátsó részhez 4 tőkés réce gácsért reptettünk fel, eközben a part mellett 3 billegetőcankó keresgélt, de lencsevégre, csak később; hazafelé tartva kerültek.
Amíg anyu élvezte a napsütést, körbe ballagtam a mocsárrét-gyanús területet. Túlságosan nem kellett figyelnem, hogy vízbe ne' lépjek, elég száraz volt a terület. A tavalyi nádszálakon, gyékény-torzsákon cigánycsukok énekeltek, a levegőben füsti fecskék vadászgattak. Átrepült még egy örvös galamb pár, illetve 9 bíbic tett egy gyors, leszállás nélküli látogatást.

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

Mocsári csetkáka (Eleocharis palustris)

Feltöltődni, egy kis D-vitamint magamba szívni; vagy csupán süttetni a "hasam" kicsit, én is a töltésoldalba heveredtem. Fölöttünk szóltak a szajkók, zöldikék; a távolban áthúzott egy kakukk, megjelent a leggyakoribb ragadozóm madarunk, már ami-aki a vizes-nádas környezethez tartozik: 1 barna rétihéja hím.
Zöldike (Carduelis chloris)

Mezei zsálya (Salvia pratensis)

Feltöltődve immár, visszaballagtunk a töltésen, egészen az őrházig. Ott pár perc, pontosabban kép erejéig időztünk, aztán haza-autókáztunk.
(Útközben még megálltunk egy gyors kép erejéig, de sajnos mire kinyitottam volna az ajtót, az élelem után kutató gilice' arrább-szállt; még jó hogy készült kép a kocsiból is.)

Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)

 Mezei veréb (Passer montanus)

Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése