2024. február 14., szerda

Vadliba les

 2024. február 3.

Vadludak a környéken

A Marcal-vidékre is elértek a vadlibák. Barátoktól kapott infók alapján a kis-Marcal-medencében is táplálkozik egy pár ezres társaság, no meg a Marcal északi területein is tartózkodik egy nagyobb vadlúd-banda.
Nikivel kiugrottunk meglesni ezeket a madarakat. A műútról feltérképeztük a terepet, diagnosztizálva a madarak tartózkodási helyét. A területet ismerve, sikeresen spektív-távolságba beloptuk' őket. Kezdetben két nagy csoportban, majd összeállva legelésztek egy gabona vetésen. Terület-egységes becslés alapján 8000 vadliba legelt előttünk. Pár száz nyári lúd vegyült a nagy lilikek közé; de szerencsére érdekesebb fajok is előkerültek a tömegből. 7 tundralúd narancsos csőrét szúrtuk ki, majd Niki 2 vörösnyakú ludat is észrevett. Nincs mit szépíteni: igazán színpompás madarak ezek a nyakik'!
Persze a ludak mellett másfelé is fordítottuk a távcsöveket, netalán a fényképezőgépet. 1 öreg rétisas figyelt nem túl messziről, talán a vadludak vonzották ide. Egerészölyvek, karvalyok és 1 kékes rétihéja tojó repült át mellettünk. 2 bütykös hattyú nagy szárnysuhogással, pár tucat fenyőrigó pedig sak-sak'kal szállt el a közelünkben.
A nyugvó nap fényeinél hagytuk ott a társaságot!
Örültünk a libaszezonnak!

bütykös hattyú
öreg rétisas

vadludak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése