2024. január 29., hétfő

Marcal-medencében kezdtünk

   2024. január 28.

Üdv 2024! - Üdv Marcal-medence!

2024-ben január végére csúszott ez első madarászat. Végre madarászat!

Napsütéses, szélcsendes vasárnap délután volt, amikor is Nikivel a Marcal-medencébe tartottunk. Menet közben persze az oda és a visszaúton is aktívak voltunk. Ha a bejegyzés elején összegeznem kellene a ragadozókra fókuszálnék. Több ragadozó-madárfaj példányát is sikerült megfigyelnünk. A medencében a víz az úr, meg a szárazon maradt rétek-gyepek. A vizek nem hoztak túl sok fajt: 50 nyári ludat, 4 átrepülő csörgő récét. Szerencsére a gyepek színesítették a palettát. Sok egerészölyvet figyeltünk meg, melyek közül egy're már rég óta fájt a fogam! 2023 novembere óta láttam messziről, többször is. Azóta tartja a helyét. Most sikerült pár képet kattintani róla. Hívjuk "Hófehérnek". Az ölyvek során maradva 1 öreg gatyás ölyv tojót sikerült még alaposan szemügyre venni. Régen találkoztunk már eme téli vendégünkkel. A nap folyamán még négy különböző vadász-életmódú ragadozó is feltűnt:
1. Aktív, repkedve kereső: kékes rétihéja. Két hím madárral futottunk össze, miközben természetes vonalak mentén, értsd gazos szegélyek, lucerna földek mente; keresgéltek.
2. Szitálva vadászó: vörös vércse. Több vadászó madár is feltűnt a medencében.
3. Vártamadár, lesből támadó: karvaly. 3 példánnyal hozott össze a szerencse. Hímeket és tojót is megfigyeltünk. A kismadarak vadászai, relytekből, sűrű bokorból, nádfal mögül támadnak.
Ebben a csoportban megemlítenék még 2 nagy őrgébicset. Vártáról lesnek ők is áldozataikra: ebben az időszakban főleg rágcsálókra.
4. Éjszakai vadászok: erdei fülesbagoly. Egy ismert nappalozóhely fenyőfáit kerestük fel pár fotó erejéig. A sűrű fenyőágak között 7 példány került a távcsöveink elé, de a köpetekből ítélve többször ennyi lehet.

öreg tojó gatyás ölyv
fiatal egerészölyv; "Hófehér"
nagy őrgébics
tojó karvaly
hím kékes rétihéja
erdei fülesbagoly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése