2020. szeptember 23., szerda

Szélmező

 2020. 09. 18.

Szélmezői nézelődés

Szeptemberben még tartja magát a napsütés és kellemes meleg. Péntek délután kihasználtuk Nikivel az alkalmat, és a szélmezei tőzegtavak környékén kirándultunk egyet.
Kezdjük a madarakkal.
A légtérben a felszálló meleg levegőnek hála termikek alakultak ki. Nagy csapat holló feketéllett a kék égen, besiklott pár egerészölyv, valamint 2 dankasirály is a termikbe. A ragadozómadarak háza táján tovább haladva 2 barna rétihéja került lencsevégre. 
A tavakon vízimadarak úszkáltak. 6 bütykös hattyú, 50 tőkés réce, 2 kendermagos réce, 8 fütyülő réce és 6 csörgőréce. Nagy és kis kárókatonák repkedtek. A szegélyek sekélyebb vizében nagy kócsagok keresgéltek, ill. 3 sárszalonkát sikerült fotótávolságra becserkelni'.
Természetesen az énekesmadarakra is figyelgettünk, vagy éppen hallgatóztunk. Cinkék, barkós cinegék, csilpcsalpfüzikék, nádi sármányok hallatták hangjukat. Az egyik érdekes, már-már megdöbbentő élményt a seregélyek okozták. Több ezer példányból álló hadat' nézegettünk. A villanydrótokról felreppenve nagy csapatokban vetették magukat a rétekre, rovarok után kutatva. Maradandó élményt nyújtottak - főleg a példányszámukból adódóan.
Holló (Corvus corax)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
Dankasirály (Larus ridibundus)

Egerészölyv (Buteo buteo)
Fütyülő réce (Anas penelope)
Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus)
Sárszalonka (Gallinago gallinago)
Csilpcsalp füzike (Phylloscopus collybita)
Seregély (Sturnus vulgaris)
A tavak környezetében a kisebb, vagy éppen mozdulatlanabb élőlényekre is fókuszáltunk. Rovarok és növények.
A még repkedő szitakötők közt mazsolázgattunk, bár eme gyors vadászokat elég nehéz lencsevégre kapni...
A növényekkel már könnyebb az ügy. A nádas-gyékényes-magas sásos élőhelytípus pár jellegzetes növényét mutatnám be pár képben:
Atalanta-lepke (Vanessa atalanta)
Vörös katona-szitakötő (Sympetrum sanguineum)
Ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara)
Keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia)
Mocsári csorbóka (Sonchus palustris)
Közönséges vízicsillaghúr (Myosoton aquaticum)
Borzas füzike (Epilobium hirsutum)
A nap zárásaként ismét a rétihéjákat vártuk. Egy megfelelőnek - tűnő - megfigyelőponton várakoztunk. Kenderike és sárga billegető csapatok folyamatosan feltűntek alkonyat idején, azonban egyetlen egy rétihéjával sem(!) találkoztunk. Nem baj, a negatív adat is adat...
Kenderike (Carduelis cannabina)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése