2020. szeptember 20., vasárnap

Rétihéja éjszakázás

 2020. 09. 02.

Éjszakázó rétihéják

Augusztus végével, szeptember elejével megindul a rétihéják vonulása is. A hazánkban költő hamvas és barna rétihéják mellett, az északabbi vidékekről érkező fakó rétihéják is átvonulnak országunkon. Eme fajokat télen, késő ősszel kékes rétihéják követik, akik nálunk töltik a telet. Tehát itt a "négy rétihéja-szezon".
A vonulás során délre tartó madarak előszeretettel keresnek fel csoportos éjszakázóhelyeket, melyek sásos-zsombékos szegélyek, láprétek, turjánosok, magas füvű rétek. A Marcal-mentén több ilyen élőhely is van, melyeket érdemes szemügyre venni.
A szeptember eleji kimenetelemkor napnyugta előtt már a területet távcsöveztem. Egy-egy tövisszúró gébics ült ki vacsorára lesve, 2 vörös vércse vadászgatott a rétek felett. Vörös gémek szálltak lassú szárnycsapásokkal tova, mindeközben sárga billegetők nagy csapata, legalább 150 példány húzott be éjszakázni a nádasba. Elkezdődött a napnyugta. Alacsonyan, több irányból is rétihéja sziluettek tűntek fel. Egy bizonyos helyre tartottak. A napkorong eltűnésével 15 barna rétihéját számláltam meg.
Sárga billegető (Motacilla flava)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése