2020. szeptember 3., csütörtök

Augusztusi napok

 2020. 08. 30.

Augusztusi pillanatok

Az augusztus gyorsan eltelt. Legyen szó főleg a madarászatról. Pár bekezdéssel adózom ennek a hónapnak.
Kertünk madarai.
A délutáni kertben való ücsörgés mindig megnyugtató számunkra. Ha van rá mód a fényképezőgép is a kerti asztalon pihen, ha alkalom adódik könnyen lehessen használni.
Szürke légykapó (Muscicipa striata)
Házi veréb (Passer domesticus)
Kenderike (Carduelis cannabina)
A vonulás következtében ragadozómadaraink is áthaladnak az országon. A figyelmünk több alkalommal is a vonulásban éjszakázóhelyet kereső rétihéjákra szegeződött. Az alkonyat beálltával akár több tucat egyed is összeverődhet. Barna és hamvas rétihéjákat sikerült többször megfigyelni ilyen körülmények között.
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
A Marcal-medencében járva egy érdekesebb ragadozómadárral is összefutottunk. 1 kígyászölyv már hetek óta a medencében tartózkodik, feltehetőleg kitűnő táplálkozóterületet talált magának. Sajnos sem a távolság, sem a fények nem kedveztek a fotózásnak, azonban a faj miatt közzétennék pár képet.
Kígyászölyv (Cicaetus gallicus)
Kispodárpusztai-halastó.
Nikivel egy gyors látogatást és körbespektívezést tettünk a tavon. 3 rétisas tűnt fel: hol a légtérben, hol a fákon, ill. épp halfogás közben. 1 barna rétihéja és 1 vándorsólyom is előkerült még. Sztyeppi és dankasirályok, fiatal kormos szerkők vadászgattak a víz felett. Sok nagy kárókatona és pár kis kárókatona szárítkozott a part menti fákon. Nagy kócsagok, kis kócsagok és szürke gémek ácsorogtak itt-ott, búbos és kis vöcskök osztozkodtak szárcsákkal a vízfelületen.
Rétisas (Haliaeetos albicilla)
Vas megye. Sitke és Rábapaty.
Nikiékhez tartva megálltunk nézelődni. Legelőször a ragadozók háza táján. Hollók, egerészölyvek és 1 barna kánya.
A vízimadarakkal folytatva benéztünk a kavicsbányába. Rengeteg nagy kócsag és szürke gém, pár bütykös hattyú (köztük egy sárga nyakgyűrűs, de túl messze volt a leolvasáshoz). Sztyeppi sirályok, 3 küszvágó csér. Egy nagyobb csapat bíbic pihent a kavicszátonyon, pár gólyatöcs és erdei cankó, sárszalonka tűnt még fel. Ritkaságok sajnos nem kerültek elő.

Barna kánya (Milvus migrans)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése