2017. január 27., péntek

Libázás

2017. 01. 24.

Vasi vadludak

Ha tél, akkor nem nagyon marad más hátra a madarásznak, mint a fészekkeresés, ragadozók megfigyelése, ill. a vadludak. A Marcal mentén eddig elmaradtak a liba-tömegek' -hozzá kell tenni inkább a február a megfelelőbb ilyen szempontból errefelé. De a Vas megyei részeken egyre több vadlibát figyelnek meg. Csabival sikerült csak összebeszélni, így nem is szerencsétlenkedtünk sokat: irány a libák táplálkozóterületei.
Viszonylag kevés kukoricatábla, ill. repceföld van a Marcal mentén. Ha azonban mégis akad, egyszerre feltűnnek rajta a szárnyas jószágok. Sikerült egy repcén táplálkozó, kb. 1500 madarat közelre becserkészni, de sajnos nem láttunk ritkaságot köztük. Távozásuk után, mi a nyomukba eredtünk. Így találtunk egy kukoricatarlót. Sajnos több előörs is volt a szabdalt terepen, így felkelt az egész bagázs'. Nagyjából 5000 vadlúd lehetett a területen. 60% nagy lilik, 35% vetési lúd, 5% nyári lúd.
Továbbá 40egynéhány bütykös hattyút, kb. 200 tőkés récét, 3 karvalyt, 1 kékes rétihéja hímet, ill. 1 nagy őrgébicset láttunk még. De szépen eltelt ez a nap is!

Nagy lilik (Anser albifrons) Vetési lúd (Anser fabalis)



Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése