2015. május 6., szerda

Munkaszüneti madarászat

2015. 05. 01.

A Munka ünnepe madarász-szemmel

Természetesen mindig örülünk az ilyen alkalmaknak, hisz összejöhet a csapat. Ezen a pénteki napon sajnos csak 13 óra környékén csatlakozhattam a 6-fős, a Marcal-medence területeit bejáró brigádhoz'.
Szóval Nagypiritnél csatlakoztam, ahol már Petiék vártak rám. Még egy kis ideig nézelődtünk tovább: a levegőben min. 5 kabasólyom, több mint 30 füsti fecske; néhány szárnyra kapott tőkés réce tartózkodott. A rétihéjákat 2 hamvas hím, és 1 tojó, ill. 2 barna rétihéja képviselte. A mocsárrétek környékén sikerült kiszúrni 1 sárga billegető 'dombrowskii' egyedét. Továbbá a távolban 2 rétisas termikelt a magasban.
A legelő környékén tovább spektíveztünk. A megmaradt belvízfoltnál 4 füstös cankó az említésre méltó. A szegélyekben szóltak a poszáták; a nádasokból a különféle nádi énekesek. Egyszóval élt' a környék...
Füsti fecske-fa' (Hirundo rustica)

Ezek után következett a szokásos megfigyelőpont elfoglalása Kamondnál. Sajnos mire odaértünk a szél is viharossá fokozódott; így erősen úgy látszott, hogy hamarabb be kell fejeznünk a napot. Pár fajt azonban még itt is sikerült megfigyelni.
A növényzet uralma ellenére akadt még pár pocsolya; melyben bíbicek, sárga és barázdabillegetők, és 3 réti cankó keresgélt. A fő látványosságot két gázlómadár, kezdetben 1 fehér, majd 1 fekete gólya jelentette. A végső dallamot 1 foltos nádiposzáta szolgáltatta, így hát ez a nap is véget ért...
Fehér gólya (Ciconia ciconia) és Fekete gólya (Ciconia nigra)

Foltos nádiposzáta (Acrpcephalus schoenobaenus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése