2015. május 18., hétfő

Szalamandra

2015. 05. 04.

Soproni tanulmányút

Ismét egy gyakorlattal jelentkezem, ha nem is hosszú, de mégis egy bejegyzés erejéig. Szóval ismételeten a Tolvaj-árok környékén barangoltunk, pontosabban vegetáció felvételezést végeztünk. Természetesen hasznos volt, így megismerkedhettünk több erdőtársulással: a mészkerülő tölgyesektől, egészen a patakmenti égerligetekig.
Legfontosabb savanyúságot jelző növények, melyekkel találkoztunk: fekete áfonya, csarab, selymes rekettye, fehér perjeszittyó, erdei sédbúza, olasz-, erdei hölgymál, réti csormolya, orvosi veronika, seprőmoha, szőrmoha.
És a növénytani rész befejezésével, még mindenképpen megemlíteném a védett, égerligeti felbukkanású vízilófarkot. Mint utólag megtudtam, kis csapatunk találta meg a Soproni-hegyvidékben először ezt a növényt.
S végül a kép, mely le is zárja a bejegyzést. Régóta szerettem volna találkozni ezzel, a hegyvidékre jellemző kétéltűvel; legelőször pár héttel ezelőtt pillantottuk meg az egyik patakban, de sajnos akkor nem volt nálam a fényképezőgép. Szerencsére most igen...

Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése