2018. november 19., hétfő

Bakonyszentlászló

2018. 11. 10.

A munkahelyem... 

Ez a késő őszi időjárás kitűnő alkalmat nyújtott arra, hogy Nikinek megmutathassam a munkahelyemet, a Bakonyszentlászlói Erdészet működési területét. Kicsit szakmáztunk, kicsit turistáskodtunk, a gasztronómiába is belekóstoltunk.
Első állomásunk a Pápateszér közelében fekvő Grófi fürdő. A fürdőt az Esterházyak építtették, az elbeszélések szerint a pihenni vágyó grófkisasszonyoknak. Kellemes kikapcsolódást nyújthat bárki számára, a kiépített pihenő körül 11 helyi védettséget élvező "banyafa" is található, mindegyik egyed figyelemre méltó kort és dimenziót ért el.

Körbenéztünk a Fenyőfői ősfenyvesben is. Az erdei fenyő térségben megjelenő meszes homokvidéki őshonossága folyton foglalkoztatja a szakembereket, részletesen foglalkozik a témával Dr. Majer Antal, soproni egyetemi tanár. A területet védettségét természetvédelmi oltalom biztosítja, azonban az erdészeti beavatkozások nélkül ez hosszabb távon nem maradhat fenn, mivel lassan a lombos fafajok kiszorítják tűlevelű társukat az élőhelyről. A területen ugyan még fellelhetők méretes, egy-két évszázados példányok, de a fenyőpusztulás veszélyezteti ezek fennmaradását. Az óriási fák legszebb példányai "Szépfa" és a "Cigány" nyiladék mentén tekinthetők meg. 
A helybeli nevezetességek közül érdemes megtekinteni a Likas-kő természeti képződményt. A dolomitsziklában a víz alagutat fúrt, mely az évszázadok során annyira bővült, hogy manapság akár egy ember is átmászhat rajta.
Az évszázados, gondos értékmegőrzést  bárhol fellelhetjük. Az egykori, Esterházy uradalmi erdők manapság is megfelelő kezekben vannak. Öreg bükkösöket, kiterjedt cseres-tölgyeseket kezel az erdészet, melyekben előtűnnek az értékek. Hatalmas bükkfák, matuzsálem korú kocsánytalan tölgyek. A Hódos-ér két oldalában egy-egy egykori vadászház áll a fák árnyékában. Pálház és Alízház. Az Eszterházy hercegről és kisasszonyról elnevezett vadászházak még várnak a felújításra.
A Cuha-völgy sokak számára ismerős. A szurdok területén halad keresztül egy emlékvasút vonal, mely vadregényes tájon kalauzol el minket. A Cuha mély szurdokvölgyei, szurdokerdei kitűnő kiránduló célpontot jelentenek több turistának is. A vadregényes tájon zúgókkal, sziklakibúvásokkal találkozhatunk, miközben a kiépített tanösvényen barangolunk végig.
A szurdokvölgyeket gyakran barlangok kísérik. A Remete-barlang, Kőpince-barlang és Zsivány-barlang. Mi az utóbbinál tettünk látogatást. Az egykoron bakonyi betyárok, nevezetesen Savanyú Jóska rejtekéül is szolgáló természeti képződmény varázslatos környezetben tekinthető meg.
A környék egyik könnyel elérhető látványossága a Cseszneki-vár. Ezúttal csak messziről gyönyörködtünk a jellegzetes-építkezési vonásokkal bíró építményben, legközelebb majd erre a helyi nevezetességre is jut idő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése