2018. november 11., vasárnap

Siófok

2018. 11. 04.

Egy kis balatoni twiccs' 

Nem igazán rajongok az ilyenfajta madarászatért. Régebben már megkíséreltem egy hasonló, céltudatos faj-keresést. Kevés sikerrel. Abban a bejegyzésben a twicserkedést is ismertettem: link.
Szóval Nikire hallgatva, belemerültünk eme műfajba. Úgy is régóta szerettem volna téli Balatonozni, így jó választásnak tűnt Siófok, ahol két hazánkban ritka madarat is megfigyeltek a napokban.
Nikivel szélcsendes, verőfényes napsütésben ácsorogtunk a Siófok-Sóstói parton, ugyanis 1 pehelyréce tartózkodik napok óta az öbölben. Hosszas keresgélés után, messze a partól sejlett valami nagy, barna réce; mely gyakran lebukott a víz alá. Bőséges spektívezés, és a mellettünk lévő két twicser megerősítése után elkönyveltük: 1/1.
(Pehelyréce a távolban, hangulat-bizonyító fotó.
Európa északi területén él, tengerekhez kötődik. Nálunk téli kóborlásai során jelenik meg nagyobb vizeken, pl. a Dunán, vagy  a Balatonon.)

Pehelyréce (Somateria mollissima)
Második állomásunk a Kikötő volt. Rengeteg bütykös hattyú, és dankasirály várta a járókelők által - helytelenül - dobált kenyérdarabokat. Mi a sirály termetű, és nagyban hozzá hasonlító csüllőt kerestük. Sikerült kiszúrni: 2/2. Ugyan nem volt túl közel, de éppen élvezhető távolságra civakodott a dankasirályok és búbos vöcskök közt. Szintén tengeri madár, kóborló egyedei azonban felfedezhetők a kontinens nagyobb vizeinél. Gyakrabban találkoznak vele a hazai madarászok, mint a pehelyrécével, de így is ritkaságnak számít.
A csüllő megtalálása után, természetesen körbenéztünk még a móló környezetében. 2 kis sirály vadászgatott fotózható' távolságban, így miközben nyugaton már a nap alá-alábukott, mi még nézegettük a vízfelszín felett lavírozó' madarakat...
Csüllő (Rissa trydactyla)
Kis sirály (Larus minutus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése