2015. február 6., péntek

Marcal-menti madarászás

2015. 01. 31.

Marcali-parti madarászat

Angival, Alexal, Mátéval és Péterrel nekikészülődtünk szombat reggel egy egész napos, terepi madarászathoz. A Marcal folyó Külsővati szakaszát szemeltük ki célul; mind a kikapcsolódás, mind a kutatás jeligét felhasználva.
A Marcal-parton sétálgatva be-betekintettünk az erdőfoltokba, alaposabban szemügyre vettük a vízpartot, ill. szándékunkban volt a itt elterülő szántókra is ránézni vadliba-ügyben.
A folyóról tőkés récék kaptak szárnyra, 3 nagy kócsag és 1 szürke gém emelkedett a magasba. Sikerült felfedezni egy hódvárat is, de sajna a tulajdonosok nem kerültek a szemek elé:

Az erdőfoltokba beleselkedve egerészölyvek, hollók köröztek a fejünk felett, a hó-fedte erdő csendjét megtörte a fekete harkály hangja. Az kismadarak bőszen mozogtak körülöttünk, ökörszemek, kék és széncinegék, citromsármányok, fekete és fenyőrigók repdestek fáról-fára. Mindannyiunk legnagyobb örömére 2 subald rétisas is a szemünk elé került.  

Sas'olók...

Sajnos a ludak nem igazán kerültek a szemünk éle, szóval visszafelé indultunk. A kocsihoz tartva 1 kékes rétihéja tojó siklott a közelünkbe a meder felett, és végül vetési lúd csapatok húztak át felettünk, hangos gágogással'.
Vetési lúd (Anser fabalis)

Az időnkből még bőven futotta, szóval irány Egeralja. Itt szépen besétáltunk ismét a Marcal-menti területekre. Hatalmas belvízfoltok, csordultig telt árkok, elöntött kaszálók. A jó hangulatokban történő sétálgatás közepette nézelődtünk. Az emlősöket 2 róka, egy tucat őz, 1 mezei nyúl és 4 vaddisznó képviselte. 
Mezei nyúl (Lepus auropaeus)


Vaddisznó (Sus scrofa)

                                 /Fotó: Hencz Péter

A madarak már többen voltak:
Sikerült kiszúrni 1 nagy őrgébicset, jó pár fácánt riasztottunk fel. Elérkeztünk egy félig-meddig learatott napraforgó földhöz. Itt aztán végleg leragadtunk. Több ezres pinty-csapat találta meg táplálkozó területét, szóval bőven volt mit nézni. A kb. 4-5000 ezres madártömeget fenyőpintyek, erdei pintyek, kenderikék, tengelicek, mezei verebek és zöldikék alkották. Mellettük feltűnt több kismadár is: megfigyelésre került 1 mezei pacsirta, citromsármányok és nádi sármányok kisebb csapatai. Sikerült megfigyelni továbbá ökörszemeket, fenyőrigókat is.



Pár kép a hangulatról:

/Fotó: Falaki Máté
                                                           /Fotó: Hencz Péter

Ahogyan a természet rendje-módja szerint mindennek táplálkozni kell, a kismadarakra megérkeztek a ragadozók is. Legalább 3 karvaly, 2 vörös vércse, 1 vándorsólyom, 1 kis sólyom és 3 kékes rétihéja tett hosszabb-rövidebb látogatást az "etetőnél".
Karvaly (Accipiter nisus)

Vándorsólyom (Falco peregrinus)

Kékes rétihéja hím (Circus cyaneus)

A lemenő Nap fényénél kellőképpen kifotózhattuk, kilátcsövezhettük magunkat; így lezártuk e fajokban, eseményekben és nem utolsó sorban felejthetetlen élményekben gazdag napot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése