2013. július 3., szerda

Tölgyes

 2013. 06. 30.

Nagyacsád-Mezőlak

Általam csak "Tölgyes"-nek nevezett résszel zártam a hétvégét. Ez egy viszonylag fiatal kocsányos tölgyerdő, ami nem is fakitermelési, hanem inkább vadászati célokat szolgál. A sűrű aljnövényzetben (aranyvessző, vadszeder) könnyen elbújhatnak a vadak. Szóval úgymond ez a biztos pont, a szántókkal körülvett területen. 
A szeles idő ellenére végig tekertem a Kis-Séd mentén, melyben a Tapolcafői-forrásnak köszönhetően elég sok víz van. Bár a part még nincs lekaszálva, de az erdei úton jól lehetett haladni. Az út mellett egy árterület van, több bodza-fűz ligettel. Itt egy tövisszúró gébics pár mutatta meg magát, de csak a tojót sikerült lencsevégre kapni:

Sajnos az erdőbe beérve sem szűnt meg a szél, így túl sok mindent nem láthattam; de a hangok azért felismerhetőek voltak: széncinege, tengelic, zöldike szólt, közben egy-egy szajkó adta mindenki tudtára, hogy beléptem a sűrűbe. A sikertelen kismadár fotózás után hazafelé indulva egy ragadozómadár repült át, kihasználva a hátszelet. Így az első kabasólyom-fotóm is elkészült:


Kabasólyom (Falco subbuteo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése