2013. augusztus 10., szombat

A jót, a hasznossal...

2013. 08. 09.

Kupi erdő-Kispodárpuszta

Először Kup közelében néztünk körül nagybátyámmal, illetve összekötöttük a jót, a hasznossal. Ugyanis az egyetemre készülve növénygyűjtő lettem, legalábbis próbálkoztam. Persze a begyűjtött tizen-egynéhány ág mellett a fényképezőt is szorgalmasan cipeltem  a vállamon (pontosabban a növényhordár a Józsi volt, utólag is köszönet érte!).
A Tallós Pál tanösvény kis körét céloztuk meg, bár a szárazság még a kiszáradt patak parton is érezhető volt. Próbáltam több képet is készíteni, de ezek a gyors röptű, rikácsoló szajkók; a bujkáló barátcinegék; éles szemű fekete, és énekes rigók nem igazán hagyták magukat...
Gondosan kitervelve az útitervet, erdészeti térképpel a kezembe elmentünk egy másik erdőrészbe. Itt is tettünk egy rövid sétát, és mikor visszaértünk a kocsihoz fogadóbizottságunk is akadt:


 Őzbak (Capreolus capreolus)

Vakaródzó rönk + nyalósó-tartó

A sikeres körök után átmentünk a Nyárád-Dáka között elterülő Kispodárpusztai-víztározóhoz. A tavat könnyen meg lehet közelíteni, főleg NY-felől. A két közelben lévő falut, pontosabban a Dákáról kivezető utat és Nyárádot egy újonnan megcsinált aszfalt út köti össze. Itt leparkoltunk, és bebaktattunk a tóhoz. Immár öten. Egy madarász-vadász "kolléga", és 2 kutyája. A barátságos beszélgetés közben több minden újat megtudtunk a tóról, bár a beszélgetés félúton megszakadt: pár fiatal srác jelent meg egy terepjáróval és egy jet-skivel...
Hát ebből túl nagy madarászat már nem lesz...
Végül készült pár értékelhető kép, miközben "felszántották" a tavat. A tó leeresztő csatornájában, és a zsilipnél mutatkozott meg néhány érdekes faj:

Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)

Törpegém hím (Ixobrychus minutus)

Nézelődő...

És egy felismerhetőbb' látkép...csak más időpontban készült: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése