2013. július 1., hétfő

Nagyacsád

 2013. 06. 28.

Nagyacsád

Az esti órákat kihasználva körülnéztem a falubeliek által csak "Takácsi-út"-nak nevezett részen. A tagút mellett több szántó, facsoport, árok található; kitűnő élőhely a mzg.-i területen mozgó állatoknak. A szélcsendes idő most kedvezett a kismadaraknak; így citromsármányok, sárga billegetők, cserregő nádiposzáták mozogtak az árokpartokon. A távolban fácánok hangoskodtak. Hallani lehetett a kakukkok ismert strófáit. A lekaszált lucernatábla fölött egy egerészölyv húzott át.
  Citromsármány (Emberiza citrinella) 


 Sárga billegető (Motacilla flava) 

Egerészölyv (Buteo buteo)

A szokásos úti cél felé haladva - magasles - egy ismerős agancs' is megmutatkozott. Az előző heti őzbak. Pár kép erejéig engedte magát fotózni aztán tovább állt. Tőle nem messze egy vetélytárs riasztott, és menekülőre fogva a dolgot ő is távozott.




Alkonyatkor megszólaltak a fürjek. A jellegzetes "pity pal-aty" könnyen felismerhető, ám a hang gazdája annál nehezebben észrevehető. Általában a vetések, magas kórósok szélén lapuló madarak csak akkor kerülnek szem elé, amikor felriasztja őket az ember. De legalább meg van a következő nyári-alkonyati kihívás: fürj-fotó! Addig be kell érnem az éjszakázni húzó seregélyekkel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése