2013. június 30., vasárnap

Marcal-rétek

2013. 06. 27. 

Marcal-rétek

A gólyagyűrűzés után picit kihasználva a szép időt, Péterrel és Csabival körülnéztünk a Marcal-medencében. Az általam még nem ismert Marcal-rétek a Veszprém-Zala megyehatár környékén, viszonylagos jó állapotban, természetvédelmi területként vannak számon tartva. 
Így az első állomásunk az Adorjánházi terület volt. Egy tagúton elsétálva a Marcalig, változatos élőhelyek mellett haladtunk el. Vizesebb-szárazabb részek váltogatták egymást, bár ennek ellenére túl nagy madármozgás nem volt. Természetesen a nádirigók, foltos nádiposzáták hallatták hangjukat, miközben egy-egy fehér gólya, egerészölyv repült át.


A következő állomásunk egy Nagypirit-Kispirit menti rét, ill. legelő.
A marhák által lelegelt területen több, összehordott homokbucka található. Az egyik ilyenben kb. 2-3 pár gyurgyalag fészkelt, hangos "prü-prü"-hangjuk messziről felismerhető.
Ez egyik homokbuckára felmászva (a gyurgyalagoktól messzebb, zavarásuk nélkül) körülnéztünk a nem legeltetett, üde, még mindig vizenyős területen.
Sajnos a magas növényzet elég sok mindent eltakart, így kevés madárfajt láttunk.
A kocsihoz kifelé menet 3 szürke gém húzott át felettünk.

Utolsó állomásunk az egykori Marcal-meder Bobánál.
Többször megjelentek a környék fehér gólyái, kb. 4 példány került a szemünk elé.

Egy vércseláda ellenőrzése után kiültünk leskelődni egy, viszonylag nyugodtnak mondható országút mellé. K-felé nézve jól beláttuk a környéket, folytak a mzg.-i munkák, kaszáltak.
Így igazi ragadozómadár paradicsom lett a rét.
A környékről nemrég kirepült egerészölyvek pihentek a szénabálákon, a levegőben vörös vércsék szitáltak zsákmányra lesve.
Kisebb-nagyobb seregély csapatok húztak át melyeket közben egy karvaly ijesztgetett.

Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Seregély (Sturnus vulgaris)

Karvaly (Accipiter nisus)

Végső célunk az volt, hogy egy nemrég (mások által) a közelben hallott füleskuvikot mi is "füttyentésre" bírjunk. Általában ez a kis testű, költöző bagolyféle alkonyatkor szól, így rengeteg időnk maradt  napnyugtáig, kb. 21.00 óráig még.
A várakozás közben egy cigánycsuk pár szórakoztatott minket, közben feltűnt egy-egy tövisszúró gébics és egy kenderike hím is.
A füleskuvik hívóhang lejátszása után, lassan megjött a válasz is!
Így elégedetten indultunk hazafelé...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése