2016. március 19., szombat

Kökörcsinek

2016. 03. 18.

Leánykökörcsinek

A tavaszi szünetet igazából meg is kezdtem ezekkel a kiruccanásokkal. Szépen kitavaszodott, így hát ha időm engedte sétálgatással, fotózgatással próbálkoztam.
Az első kép a Botanikus kertben készült, mókusokat akartam lencsevégre kapni, de sajnos nem igazán jött össze. Helyette "ráfanyalodtam" a feketerigókra. Rengeteg madár található a lakott területeken, talán már több is, mint a vadonban'. Szóval egy rigó-tojó lett az áldozata a csütörtöknek:

Feketerigó (Turdus merula)

Következett a péntek. Danival és Bazsával kiugrottunk a lemenő fények kihasználása érdekében Fertőrákosra. A cél: leánykökörcsin fotózás. A kőfejtő oldalában elég szép állományai vannak eme védett virágnak. Alapvetően egy sztyeprétekre, erdő határra tehető faj. Száraz környezetben (dolomit, mészkő alapkőzeten) fordul elő. A tavasz hírnökének is hívhatjuk ezen a helyen, hiszen márciusban kezd el virágozni. Magassága 10-40 cm is lehet, messziről feltűnő kékes-lila virágai igazi színfoltjai egy lejtőnek. Gyógynövény, viszont mérgező is! Pénzben kifejezett eszmei értéke: 10.000 Ft.
Élőhely 

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)

A koliba visszaindulás előtt még legurultunk a kikötőbe. Körülnéztünk madár ügyileg. Sok dankasirály, egypár viharsirály mozgott a területen; olykor-olykor feltűnt 1-1 búbos vöcsök, pár szárcsa. Fénykép viszont csak a barázdabillegetőkről készült. Meglepően sok, legalább 40 madár tartózkodott mind a nádtetőkön, mind a Fertő-tó partján.
Barázdabillegető (Motacilla alba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése