2015. július 31., péntek

Marcal-mente

2015. 07. 26.

Megfigyelések a Marcal mentén

A tikkasztó hőség után igazán jól esett az összeverődött csapatunknak (Angi, Péter, Csabi, Gábor, Gergely) a szombat esti hidegfront átvonulása. Szóval vasárnap reggel korán, már 6kor kint voltunk Adorjánháza alatt. Az itteni forgalmat főleg a levegőben átrepülő ragadozó-madarak jelentették: 2 kabasólyom, 1 darázsölyv, 2 egerészölyv és 3 barna rétihéja.
Következett Mihályháza és környéke. Legelső fogadóbizottságunk 1 kóborló vidra lett. Nagyon érdekes találkozás volt. Az út melletti árokban szeretett volna tova' osonni, mi pedig természetesen meglesni ezt az éjszakai ragadozót. Szóval kénytelen volt kiváltani a gyékénnyel sűrűn benőtt árokból, nekilódulva a bányának.
Na de vissza a madarászathoz. Megcéloztunk egy magaslest. Elkezdődött a várakozás, nézelődés. Szerencsénkre volt bőven mit nézni. Egy nagy csapat füsti fecske vadászgatott a kaszáló felett, és nagy örömünkre kiszúrtam köztük egy fehér példányt. Fölöttébb furcsa találkozás. A továbbiakban 1 kifejlett, és 1 fiatal fekete gólya tett látogatást a réten. A háttérben repülés-órát vettek a fiatal fehér gólyák, 6 egyedet számláltunk. Szélmező irányából jött 1 gyűrűs bütykös hattyú, a levegőben min. 5 egerészölyv és 2 darázsölyv keringett mozdulatlan szárnyakkal. 2 hamvas rétihéja tette fel az "i"-re a pontot, ezzel a kora délutánra nyúló madarászat vége is bekövetkezett...

albínó Füsti fecske (Hirundo rustica)


Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Bütykös hattyú (Cygnus olor)

fiatal Fekete gólya (Ciconia nigra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése