2015. március 17., kedd

Marcal-rétek

2015. 03. 15.

Marcal-réteken

Három fő állomásról szeretnék megemlékezni: Kamond-, Nagypirit-, és Adorjánháza alatti területek. Mind három település közvetlen a Marcal ártér szegélyén fekszik, így ideális kiindulási helyszínek. Alexával és Csabival nekivágtunk az egész napos túránknak.


1. Kamondi-Bobai elöntés


Első állomásunk. Kényelmesen felhajtottunk kocsival a szokásos megfigyelőpontig, a vasúti töltés mellett. Még mindig nagy vízfelület figyelhető meg; bár a vízszint apadása is számottevő. Szóval felállítottuk a spektíveket, előkerültek a távcsövek. (A fényképezőgép ezen a napon a háttérbe szorult, nem igazán voltak megfelelőek a távolság-, fényviszonyok sem). A vízen 19 bütykös hattyú úszkált, 3 kanalas récével, 1 kendermagos récével, sok tőkés récével és még több csörgő és böjti récével egyetemben. (Ezen a területen a böjtiből volt a legtöbb, k b. 150). Feltűnt 2 kis vöcsök, 2 bíbic pihent az egyik fövenyen, folyamatosan a területen mozgott 2 barázdabillegető. Átrepült 8 dankasirály, 1 világos színezetű egerészölyv, 1 kékes rétihéja hím. Sok nagy kócsag, és kb. fele annyi szürke gém vadászgatott a vízben. A következő állomásra hajtva megfigyelhettünk még 1 nagy őrgébicset is.
Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Vegyes réce-csapat

1. Nagypiriti legelő


A faluban való leparkolás után becaplattunk' a területre. Mondanom sem kell, itt már a gumicsizma bőven elkelt. A tagúton befelé haladva 1 zöld küllő jellegzetes hangjára figyeltünk fel, az alap-"zajt" a szárcsák hallatták a növényzetben.
A távolban már megmutatkozott az ígéretes madár-sereglet: 1 rétisas reptette meg a  több százas társaságot. Örömmel néztük az eseményeket, bár igazából nagyon felbuzdultunk, szóval folytonos nyújtott' léptekkel haladtunk a legelő felé. Az első megfigyelőpontunkon felállva gyorsan körbenéztünk a környéken. A récék itt is megmutatták magukat: tőkés~, csörgő~, fütyülő~, kanalas~, kendermagos~, böjti~ és nyílfarkú récék. 3 nyári lúd, és 7 bütykös hattyú tartózkodott még a vízen. (A hattyúk közül az egyik fémgyűrűt viselt, de sajnos sehogy sem sikerült leolvasni a karaktereket.) A megfigyelőpontunkra sehogyan sem illet, a "szélcsendes"-jelző, így átballagtunk a legelő másik oldalára, ott egy nagy kökénybokor takarásába álltunk fel. 
A háttérben a partimadarak is előkerültek. 2-300 bíbic, több mint 500 seregély, és legalább 50 pajzsos cankó kutatott és néha repkedett is. Örömünkre megjelent 1 fiatal vándorsólyom, ám a kétszeri sikertelen vadászat után tovább állt. A ragadozók palettáját még 1 erdei fülesbagoly színesítette: felrebbent az árokpartról, majd gyorsan búvóhely után nézett a kökényesben. Érdekes adat! 


Bütykös hattyúk (Cygnus olor)

Vándorsólyom (Falco peregrinus)

Erdei fülesbagoly (Asio otus)

Sajnos szemerkélni kezdett az eső a nagy nézelődés közepette, így inkább a kocsi közelségében szerettük volna kivárni a sötét fellegek elvonulását. Visszafelé indultunk. Fenyőrigó-csapatok keveredtek össze seregély-csapatokkal, trillázva emelkedtek a levegőbe a mezei pacsirták. Hallottunk 1 éneklő csilpcsalpfüzikét, megfigyeltünk 3 vörös vércsét is.
A pár-csöpp erejéig tartó "eső" átkésztetett minket Adorjánházára.


1. Adorjánházi tocsogósok


Természetesen itt is rengeteg belvízfolt, és szerencsénkre rajta sok madár fogadta triónkat. Végig gázoltunk egy gumicsizma-szárig érő vízben, legalább 60 sárszalonka reppent a levegőbe; sajnos érdekeset nem sikerült kiszúrni közülük. Elhatároztuk lesétálunk a Marcalig. A tervben annyi módosítás történt, hogy a Marcal-medertől előrébb, kb. 100 m-re kanyarodtunk DNy.-i irányba. Kinéztünk egy magaslest, onnan csodáltuk a belvízfoltok élővilágát. Itt főleg a bíbicekben és pajzsos cankókban gyönyörködhettünk. Sárszalonkák, seregélyek kaptak szárnyra hirtelen, amikor megjelent 1 öreg vándorsólyom. A kismadarak szerencsétlenségére sikeres vadászatba fogott. Érdeklődbe néztük, hogy tépi áldozatát a szemünk előtt a vetésben; feledhetetlen élmény...
1 rétisas is megjelent, feltételezhetően a pár órával ezelőtt látott példány, rövid időre leszállt, megnézett minket. Érdekes látványt nyújtott ez a fenséges madár, főleg hogy az előterében mozogtak a partimadarak.


Hátunk mögött hagyva a területet vissza botorkáltunk a Fövenyes-árokig. Még utoljára körbe néztünk a belvízfoltokon. 14 bütykös hattyú tollászkodott, a háttérben szintén kifehérlő nagy kócsagok előtt. Az eddig megfigyelt récéken kívül még 4 cigányréce, és 1 barátréce örvendeztetett meg minket. Búcsúzásképp átrepült 1 kékes rétihéja hím is.
Cigányrécék (Aythya nyroca) és Barátréce (Aythya ferina)


És a bejegyzés végére egy kis statisztika:
A vasárnap során 46 madárfaj került a szemünk elé; köztük 9 különböző récefajjal, 7 ragadozómadárral. Remek napot zárhattunk; melyre számomra a "koronát" az a 2 fehér gólya jelentette, melyet Nemesszalók hatában láttam, már az autóból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése