2015. január 27., kedd

Egerészölyvek

2015. 01. 26.

Egerészölyv-fotózás

A hétfő reggel ismét a madarászaté volt. Pontosabban fotós-madarászaté, mivel Péter barátom invitált ragadozómadaras lesébe. Mondanom sem kell, örömest tartottam Vele. Szóval a fagyponthoz közeli hőmérséklet, a kb. 15 cm-es hó, és a ragyogó napsütés közepette 8-kor kint ültünk a lesben. Rögtön megjelent a távolban 1 vörös róka, áthúzott 6 nagy lilik, rengeteg holló keringett a légtérben. Láttunk léprigót, széncinegét, nagy fakopáncsot, pár nagy kócsagot a lesből. A ragadozókat is megfigyelhettük, bár csak távolról: átrepült 1 kékes rétihéja tojó, 1 karvaly, 1 vörös vércse és 1 kis sólyom is.
 
Vörös róka (Vulpes vulpes)

Kimondva-, kimondatlanul "vágyakozva" vártuk az első ölyv megérkezését. Végül is kb. 13 óra körül huppant be az első egerészölyv. Kezdetben tett két-három kört a csali felett, alaposan megnézte a dolgokat. Aztán mégis csak győzött az éhség...





Bőszen fotózgattam a madarat; érdekes, de gyönyörű látványt nyújtott ilyen közelről megfigyelni a leggyakoribb ragadozómadarunkat. Peti elmondta, mire figyelhet fel az ember; mármint milyen jeleket közöl a madár, mi-mit jelent. Szóval izgatottan vártuk, mikor borzolja fel a tollazatát, mikor kezdi el ténylegesen védni a "zsákmányát": na ekkor kell számítani a következő páciens' behuppanására. Aztán jött egy gyors pillanat, és a semmiből előkerült egy másik egerészölyv:

Egy ideig csak álldogált az "újonc", majd a már jól-lakott madarat kissé arrébb noszogatta. Könnyen ment a dolog. Az igazi akciók elmaradtak.




A fiatal madár falatozás közben vendégek is érkeztek. Egy kicsit hátrébb, de 1 holló, ill. 1 dolmányos varjú is leszállt a talajra. Tollas barátunk nem igazán foglalkozott a jövevényekkel. Csak akkor távozott, mikor ő is telezabálta' a begyét.

Ismételten egy kis szünet következett. Persze ez a két ölyv a környéken tartózkodott továbbra is. Oly'annyira, hogy ki is ültek egy akácra, méregették egymást, mi meg persze őket. Egyszer s mind az első ölyv megunta a dolgot tovább szállt. A második még kitartott. Mi is kitartottunk. Közben a lemenő Nap színpompás búcsújátékot rendezett; egyre izgatottabbak lettünk melyik szín beálltakor száll ismét le az ölyv. A rózsaszínt választotta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése