2019. január 7., hétfő

Emlékek 2018-ban

2019. 01. 05.

2018-as emlékek: réti fülesbagoly 

Az év végén mindig összegezni szoktam, mik történtek velem madarászati szempontból. Ez idén sem történhetett másképp. 85 napot töltöttem terepen, elég sok élményben volt részem. Természetesen a madárfajokra fókuszáltam, és így már a látott fajaim száma 239. 14 új madárfajt hozott számomra a 2018-as év: macskabagoly, északi búvár, nílusi lúd, kis póling, temmnick-partfutó, fehérszárnyú szerkő, kígyászölyv, túzok, szalakóta, székicsér, kis őrgébics, pehelyréce, csüllő és fenyőszajkó.
Azonban nem feledkezhetem meg egy-egy emlékezetes találkozásról a réti fülesbaglyokkal. Két alkalommal is összefutottunk a Marcal-medencében.
Az első találkozás még márciusban történt, miközben a Marcal-elöntéseken récéket figyelgettünk Nikivel és Kaufman Gabival. A látótérbe besiklott egy réti fülesbagoly. Pár képkocka erejéig tűrte a fényképezést:


Májusban ismét madarászkodás közben állt mellém a szerencse. Egy magaslesen való nézelődéskor tűnt fel a környező réteken egy vadászgató példány. Sokáig sikerült megfigyelnem e kecses ragadozót miközben pásztázta a rétet zsákmányra lesve. Annyira elmélyedt a táplálékszerzésben, hogy egyik alkalommal a lestől pár méterre fordult csak el. Emlékezetes pillanat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése