2019. január 30., szerda

Januári körök

2019. 01. 25/26/29.

Januári kiruccanások 

Gyorsan eltelt a január, nem igazán sikerült túl sok időt szánnom a terepi napokra. Azért a havas, téli hangulatokból pár órás kiruccanásokat sikerült elcsípnem.
Nemesszalók és Külsővat között egy 1000-1500as vadlúd csapatba botlottam. A hideg, szeles idő ellenére - a lehetőségekhez képest - átnéztem a táplálkozó csapatot, melyben a nagy lilikek mellett pár példány nyári és vetési lúd került csak a spektívem elé.
A főút túl oldalán is nézelődtem egy másik alkalommal. A lucernatáblán egerészölyvek, 1 gatyás ölyv, kékes rétihéják, vörös vércsék vadászgattak. Ugyan nem voltak túl közel, de a napos idő szép lehetőséget adott a nézelődésre. A ragadozókon kívül egy nagy, legalább 2000es egyedszámú vetési varjú-csóka csapat keresgélt a kaszálón...

Vadlibák
Vetési varjú (Corvus frugilegus)
Egerészölyv (Buteo buteo)
A Nikinél töltött hétvégén pedig két rövidebb sétát tettünk. Az egyik alkalommal Sitke határában néztünk körül, majd Sárvár felé vettük az irányt. Ekkor összességében túl sok mindennel nem találkoztunk; jópár egerészölyv, pár vörös vércse, rengeteg holló, egy kisebb csapat kenderike-erdei pinty csapat kerülhetett fel a listára. Talán a legjobb megfigyelés a Rába mentén átrepülő 1 öreg rétisas volt.
Másnap egy nagyobb erdőfoltot sétáltunk körbe. Sárgafejű királykák, szén-, kék és barátcinegék keresgéltek az erdei fenyveses foltokban; a kőrisek terméseit süvöltők majszolták'. Sikerült lencsevégre kapni egy legelésző őzbakot; valamint pár fészket is felfedeztünk. Egy régi hollófészken, valamint érdekességként egy mókusfészken akadt meg a szemünk.

Kenderike (Carduelis cannabina)
Őz bak (Capreolus capreolus)
Hollófészek
Mókusfészek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése