2018. október 28., vasárnap

Rábapatyi madarászat

2018. 10. 22.

Fiatalos lendület Paty'on 

Sikerült egy jó idő elteltével összehozni a helyi erők fiatalabb részét az október 23-ai hosszú hétvégén. Így Niki, Alexa, Bori, Máté és Csabi alkotta kis csapatunk madarászhatott még egy utolsó őszi napon a kavicsbányatavak környékén.
Az aktív bányászatnak köszönhetően a vízimadarak a hátsó, csendesebb tavakon tartózkodtak, így szépen a közelükbe sétáltunk, hogy alaposabban megnézhessük magunknak őket. Menet közben persze akadt mind nézegetni, mind fotózgatni való. A munkagépek környékén házi rozsdafarkúak és kenderikék keresgéltek. Nagy csapat vetési varjú tartózkodott a kitermelt kavicskupacokon, köztük fellelve egy-egy dolmányos varjút és csókát. A fejünk fölé is nézelődhettünk sok egerészölyv, és 1 vándorsólyom is besiklott. Nagy kócsagok, szürke gémek, kárókatonák és 2 kis kócsag ereszkedett le a terület szélére. Az erősebb szél megnehezítette a dolgukat, de megfelelő manőverezés közepette partot értek. 

Egerészölyv (Buteo buteo)
Vándorsólyom (Falco peregrinus)
Kis kócsag (Egretta garzetta)
Kárókatona (Phalacrocorax carbo)
Szürke gém (Ardea cinerea)
A szél borzolta hullámokon volt mit nézegetni. 4 bütykös hattyú, 30 kis vöcsök ringatózott a víztükrön. A récék tettek pár kört a jöttünkre, de megnyugodva visszaszálltak a mélyebb vizű tavakra. 200 tőkés réce, 12 kontyos réce, 5 csörgőréce, 3 fütyülő réce, 3 üstökös réce és 4 cigányréce mutatkozott meg. Egy nagyobb csapat bíbic-seregély raj jelent meg a közelünkben. 1 jégmadár hangjára lettünk figyelmesek, de mire felemelhettem volna  fényképezőgépet, már csak a távolodó kék "ékkőre" tudtam volna kattintani.
Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
Fütyülő réce (Anas penelope)
Kontyos réce (Aythya fuligula)
Bíbic (Vanellus vanelllus)
A nap befejezéseként a Sárvár környéki mezőgazdasági területeken néztünk körül, hátha összefutunk kányákkal. Sajnos nem jött össze. De mindenért kárpótolt minket egy jó meleg kávé, no meg személy szerint mellé egy kis gesztenyepüré. Itt felállítottuk a végső haditervet: a Sitke melletti területeknél fejezzük be a napot. Egerészölyvek, hollók fogadtak, kismadarak tekintetében citromsármányok, sárgafejű királykák és őszapók búcsúztattak.
Őszapó (Aegithalos caudatus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése