2018. október 25., csütörtök

Ugod

2018. 10. 14.

Ugodi kiruccanás 

Nikivel idehaza töltöttük a hétvégét, a szép őszi időben az Ugodi kilátót és környékét céloztuk meg egy pár órás kirándulással. Nem a turista utakon közlekedtünk, hiszen terveim közt szerepelt pár kép készítése dámokról, barcogás közepette.
A bokorerdők és cseres tölgysekkel tarkított területek szép őszi színekbe öltöztek. A kocsánytalan és csertölgyek barnás-sárgás árnyalattal ékesítik a még zöld lombozatú gyertyánerdőket, itt-ott sárga fényben tündökölnek a juharok, vadkörték. A legszebb színt véleményem szerint azonban a barkócaberkenyék vöröse jelenti egy ilyen erdőrengetegben.

A madarak palettájára rátérve, kétségtelen az öreg vándorsólyom vitte a napot. Pár kört tett a környezetünkben, így sikerült egy-két képkocka is erről a gyors ragadozóról. Hollók és szajkók repkedtek a légtérben. A kismadarak a bozótosokban keresgéltek élelem után: fenyves és búbos cinegéknek örültünk, feltűnt egy nagy csapat sárgafejű királyka is. Erdei pintyek, meggyvágók rebbentek tova a fák koronamagasságában, vonuló házi rozsdafarkúak billegetik faroktollaikat egy-egy kőre kiülve.
Vándorsólyom (Falco peregrinus)
Holló (Corvus corax)
Búbos cinege (Lophophanes cristatus)
A sétálgatás közepette természetesen a hangok irányába is közlekedtünk. A barcogás irányába. Szépen szóltak a dámok az egész hegyről, mi próbáltunk olyan szituációt választani, ami a legjobb feltételeket nyújtja egy-egy képkocka elkészítéséhez. Így széllel szemben, hegyről lefelé ereszkedve közelítettünk meg egy lek-et, ami a dámbikák szaporodási helyszínei. Eszerint a akár több dámbika is kapar magának egy-egy barcogó-teknőt, ahonnan hívja a teheneket. Mi 2 bika közelébe csúsztunk, de a legalább 40 tehén-ünő-borjú figyelő szemei miatt nem sikeredett a képzeletemben élő lapátos' fénykép. Azért készült pár képkocka:
Dámszarvas (Dama dama)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése