2018. augusztus 28., kedd

Gyűrűzőtábor

2018. 08. 15-20.

Marcal-menti gyűrűző- és vonuláskutató tábor

Jubileumi, 10. alkalommal került ismét megrendezésre a Marcal-medencében a MME Veszprém megyei HCS gyűrűzőtábora. Idén is a szélmezőpusztai tavak környékén telepedett le a csapat, mely a hét végére több mint 30 táborlakóval, és 50 vendéggel büszkélkedhetett.
Nikivel 5 éjszakára telepedtünk ki a madarásztársak közé, rengeteg élménnyel - és a tavalyival ellentétben - sok képpel gazdagodva.
A táborállításból idén a későbbi érkezés miatt kimaradtunk, de a hálóállások kialakításában már kivettük a részünket. Idén is több mint 200 m függönyháló lett kifeszítve. Próbáltuk a változatos élőhelyek lefedni, természetesen figyelgetve a madarak mozgását. Így a fő hálóállások egy nádas és egy bodzabokros részen lettek kialakítva. A madármozgás meglehetősen erős volt, így a reggeli-délelőtti órákban bőszen sikerült madarakat szedni mindenkinek a hálózsebekből. A gyűrűzés során három madárgyűrűző - Aczél Gergely, Széplaki Imre, Szinai Péter -  is átadhatta tudását a nagy-, illetve a kisközönségnek. 


A hét befejezésekor tett pontos számolások alapján 621 példányra került ornitológiai gyűrű, melyet 37 faj egyedei viselhetnek a továbbiakban. A fajlista, melyek között szerepelnek olyanok is, akiknél nem született portré: Nádirigó, kékbegy, széncinege, kék cinege, barátcinege, cserregő nádiposzáta, énekes nádiposzáta, foltos nádiposzáta, barátposzáta, mezei poszáta, kis poszáta, kerti poszáta, törpegém, nádi sármány, citromsármány, függőcinege, barkóscinege, nádi tücsökmadár, réti tücsökmadár, berki tücsökmadár, fitiszfüzike, sisegő füzike, füsti fecske, tövisszúró gébics, jégmadár, gyurgyalag, nyaktekercs, zöldike, fülemüle, kerti geze, kormos légykapó, őszapó, sárga billegető, fülemülesitke, feketerigó, énekes rigó, seregély.
Törpegém (Ixobrychus minutus)
Tövisszúró gébics (Lanius collurio)
Citromsármány (Emberiza citrinella)
Őszapó (Aegithalos caudatus)
Kerti geze (Hippolais icterina)
Jégmadár (Alcedo atthis)
Cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus)
Nádi sármány (Emberiza pusilla)
Kormos légykapó (Ficedula hypoleuca)
Zöldike (Caruelis chloris)
Fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon)
Függőcinege (Remiz pendulinus)
Kis poszáta (Sylvia curraca)
Nyaktekercs (Jynx torquilla)
Réti tücsökmadár (Locustella naevia) és Nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides) 
Kerti poszáta (Sylvia borin)
Sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix)
Kékbegy (Luscinia svecica)
A héten tartó nagy meleg, vagy éppen az erős szél miatt többször is összehúztuk a hálókat. Természetesen ilyenkor is lekötöttük magunkat, és ha éppen nem az árnyékban való beszélgetésé volt a fő szerep, egy kisebb csapattal terepmadarászatot folytattunk. A felszálló levegőnek hála szépen megindult a ragadozó madarak mozgása, így eme fajcsoport megfigyelése is hozzátartozott a tábor mindennapjaihoz. Két nap is sikerült megfigyelni 1 öreg rétisast. A megfigyelés pikantériája, hogy a képen egyértelműen látszik a színesgyűrű is, de sajnos a leolvasása nem sikerült. A területhez hűen sok barna rétihéja mozgott körülöttünk, a behúzó seregély és füsti fecske csapatokra 1-1 karvaly, kabasólyom vadászgatott. Vörös vércse szitált a mezőgazdasági területek felett, a magasban egerészölyvek termikeltek, átrepült néha egy darázsölyv. Szélmező madárbőségét igazolja, hogy bármikor találkozhat az ember "jobb" fajokkal a területen. Átrepültek kis kárókatonák, bakcsók, vörös és szürke gémek. A tocsogós részeken bíbicek, réti és erdei cankók, sárszalonkák keresgélnek élelem után; a bokrosokban szürkületkor erdei fülesbaglyok vadászgatnak.
Rétisas (Haliaeetus albicilla)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
Karvaly (Accipiter nisus)
Egerészölyv (Buteo buteo)
Seregély (Sturnus vulgaris)
Réti cankó (Tringa glareola)
És természetesen ott vannak azok az élmények egy ilyen táborban, amik máskor nem érhetők el. Az egész napos jövés-menés közben olyasmikre figyel fel az ember, ami máskor elkerüli, vagy egyáltalán nem foglalkoztatja a figyelmét. A megmaradt tócsákban tócsarákok úszkálnak, a kifeszített hálókba érdekes lények akadnak: különféle szitakötők, csíborok, éjjeli lepkék. A vízből mocsári teknősök kerülnek elő. A botanikai részhez is hozzá lesve, a védett kisfészkű aszat és mocsári csorbóka kerül elő a területről.
A hajnali pitymallatot nem szabad ilyenkor kihagyni. Csodás napfelkeltékben, pára-felhőkben úszó hajnalokban gyönyörködhetünk. Az esti fényjáték, a csillagos égbolt pedig elnyomja a szúnyogoktól való feszültséget minden táborlakóban...

Halálfejes szender (Acherontia atropos)
Napkelte

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése