2018. augusztus 10., péntek

Fiatal hamvasok

2018. 08. 08.

Kirepült hamvas rétihéják

A hamvas rétihéják védelme során igazán szép élmény, amikor a kirepült fiatalokat csodálhatja az ember. Persze ennek a feladatkörnek is van hozadéka, hiszen az ilyen visszaellenőrzésekkor tudjuk meg hány pár reptetett ki sikeresen fészekaljat.
Korán szerettem volna kiérni a területre, hogy a felkelő Nap fényénél tanulmányozhassam kedvelt madarainkat. A tervezettnél kicsit később értem a a Marcal-medence eldugott berkeibe, de persze nem állíthatott meg semmilyen szúnyog-had' a sikerben. A befelé vezető úton 30 bíbic rebbent fel, köztük 1 nagy pólinggal. A légtérben szürke és vörös gémek szálltak táplálkozóterületeikre, átrepült felettem egy nyári lúd csapat. Vörös vércsék vadászgattak a lekaszált részeken, átsuhant korai prédára lesve 1 karvaly. A seregélyek sziluettjei tűntek fel a narancsvörös keleti égbolton, miközben én elrejtőztem egy bokor takarásában: jöhetnek a hamvasok'.

Bíbic (Vanellus vanellus)
Seregély (Sturnus vulgaris)
Nyári lúd (Anser anser)
Foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus)
A fiatal hamvas rétihéják ismertető jegyei a sötét-gesztenyebarna, narancs árnyalatú has, a kifejlett egyedeknél szélesebb szárny, illetve a háti részen a sötét benyomású tollazat. A röpképes fiatalak gyakran próbálgatják repülőtudásukat, így viszonylag sokat tartózkodnak a fészek környezetében, ki-kiülve egy megfigyelőpontra. A zsákmányszerzés elsajátítása is megfigyelhető, nyíltabb részeken le-lecsapnak a kiszemelt célpontjukra. Fotózásukkor könnyen kihasználható a kíváncsi tulajdonságuk, így gyakran a fényképezőgép közelébe jönnek.
Hamvas rétihéja (Circus pygarcus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése