2018. április 3., kedd

Húsvéti madarászat

2018. 04. 02.

Húsvéti madarászat

Immáron jó pár éve összebeszélek a többiekkel egy kis húsvéti madarászatra. Idén a hétfőre esett a választás, Angival és Petivel vettettük bele magunkat a Marcalgergelyi-Mihályháza-Szélmező alkotta területekre. Szép, napsütéses időt fogtunk ki, és természetesen a madarakra sem panaszkodhatunk. A sok belvíznek hála mindenhol akadt nézelődni való.
Hangulat Danka- és Viharsirályokkal

Az áprilisi időpontnak megfelelően a récefélék mutatják a legnagyobb fajszámot. Tőkés~, kendermagos~, kanalas~, fütyülő~, csörgő~, böjti~, üstökös~, cigányrécék. Búbos vöcskök nászolnak, megfigyeltünk 1 vörösnyakú vöcsköt is. Egy nádas részről 1 kis kárókatona rebbent fel, miközben az enyhe szél bölömbika hangját sodorta felénk. Nagy kócsagok, fehér gólyák hordják a fészekanyagot; egerészölyvek keringenek a magasban. Vörös vércsék foglalják a nekik kihelyezett odúkat; a barna rétihéják is érzik a tavasz ittlétét, a fiókanevelési időszak eljöttét. 1 északnak húzó kékes rétihéja tojó, több százas csapatban mozgó fenyőrigók, és krúgatással V-betűt formáló darvak az utolsó hírnökei a téli időszaknak. A belvizek mellett a hozzánk érkező vándorok megpihennek. Több száz bíbic és pajzsos cankó keresgél a fövenyen, megosztva azt 1 nagy godával. Parti és kis lilék ugrálnak bohókásan egy lábon arrább; a nagyobb cankók elől. Piroslábú és szürke cankók. A madárseregletet 1 rétisas repteti meg, de továbbszállta' után ismét nyugalom honol...
éneklő Kenderike hím (Carduelis cannabina)

Rétisas (Haliaeetus albicilla)

A víz az úr...

Odú kihelyezése

A nap befejezése képp még süttettem a hasamat/magamat pár óra erejéig Nórápon.
A vízen 6 búbos vöcsök, 12 kontyos réce, több mint 50 barátréce bukott olykor-olykor a víz alá. Szárcsák, tőkés récék és 1 bütykös hattyú úszkáltak a víztükrön; 1 cigányréce gácsér ereszkedett közéjük. 30 dankasirály tartott magasan északnyugatnak; 2 egerészölyv rótta a köröket 2 hollóval. Többször feltűnt a nádas felett 1 barna rétihéja tojó; már a fészkét foglalja. Füsti fecskék csicsergésétől, cigánycsuk énekétől éledt meg a tó környezete. Az autóból még gyorsan ki kellett ugranom, hiszen 1 karvaly tűnt fel.
Kellemes húsvét hétfő volt!

Barátréce (Aythya ferina) és Kontyos réce (Aythya fuligula)

Cigányréce (Aythya nyroca)

Bürök-gémorr (Erodium cicutarium)

Karvaly (Accipiter nisus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése