2015. június 10., szerda

Szélmező

2015. 06. 05.

Szélmező

Csabival megbeszéltük, hogy körülnézünk a területen.
Ám legelőször egy kora reggeli képpel indítanék. Az összepakolás közben 1 házi rozsdafarkú tojó ült ki a
 kert egyik póznájára. Érdekes fények voltak.
Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochrurus)

Ezek után pénteken 8kor elkezdődhetett a délig tartó madarászat. A tervek úgy néztek ki, hogy az É-i területeken kezdünk és innen haladunk visszafelé.
A hátsó részeken túlságosan nagy mozgás nem mutatkozott. A vízen pár tőkés réce, szárcsa és egy 9 egyedből álló bütykös hattyú család úszkált. A levegőben 1 pár barna rétihéja, 2 egerészölyv; és egy kis szaftos' zsigernek hála 6 holló repkedett. Az apróbb madarakat a sok nádi énekes: nádiposzáták, tücsökmadarak, nádirigók képviselték. Átrepült 2 barkóscinege, továbbá 6 kenderike kergette egymást. Felírandó fajnak sikerült még kiszúrni 1 ereszkedő cigányréce gácsért.
Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus)

Táj...

A megfigyelés folytatódott a tavak környékén. Az egyik vízfolton három fiókát úsztató fajt is láttunk egymás mellett: bütykös hattyú, búbos vöcsök, szárcsa.
Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Továbbá a levegőben is zajlott az élet. Barna rétihéják jöttek-mentek, min. 4 egyedet számláltunk. A gázlómadarakat az átrepülő nagy kócsagok és vörös gémek képviselték. Magasan 1 kabasólyom repült tova', a nád felett füsti fecskék vadászgattak, kakukkok suhantak jellegzetes röptükkel. 
Barna rétihéja tojó (Circus aeruginosus)

Barna rétihéja hím (Circus aeruginosus)

Vörös gém (Ardea purpurea)

Nagy kócsag (Egretta alba)

A délelőtt befejezéseként egy remek faj búcsúztatott minket. Ugyan magasan is volt, nem is láttuk sokáig -no meg azt is megemlíteném, hogy a pontos meghatározása utólagosan történt; köszi Mindenkinek!- de ez a faj nekem teljesen új. 1 immatur parlagi sas. Soha rosszabb befejezést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése