2014. szeptember 25., csütörtök

Marcal ártér

2014. 09. 21.

A megduzzadt Marcal mentén

A vasárnapi napot az utolsó jó időnek ígérték, szóval mindenképpen terveztem egy halastavi kiruccanást a délután folyamán. Ezt a programot úgy sikerült módosítani, hogy Péterrel tartottam madarászkodni, egészen a Kamond, ill. Piritek alá.
Szóval első állomásunk, találkozópontunk a kamondi Marcal-szakasz. Csabi blogján olvastam a bejegyzését, hogy csodás madárvilág alakult ki a kiöntött folyó szakaszon. Megérkezve a helyszínre valóban lehetett nézelődni:


3 bütykös hattyú, kb. 6 kis vöcsök, pár szárcsa, több mint 15 barátréce és 1 cigányréce úszkált az elöntött területeken. A levegőben jöttek-mentek' a seregélyek, barázdabillegetők; a vasút mentén észrevettünk 1 fiatal tövisszúró gébicset. A vándorlásnak megfelelően 2 egerészölyv, ill. 1 barna rétihéja is átsiklott a Marcal-meder felett.
Mondjuk azt le kell szögeznem, a legjobban a 2 jégmadár jelenléte tette emlékezetessé a megfigyelést. Egy fiatal, ill. egy kifejlett példány vadászgatott a kiöntés területén, többször ki-kiülve egy általa jónak ítélt megfigyelőpontra.
Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Jégmadár (Alcedo atthis)

Az alapos nézelődés után nekiindultunk a piriti réteknek. Az esőzések miatt bőven elkelt a gumicsizma, így a nyakunkba akasztva a cókmókot' lassan bebandukoltunk az elöntött részekhez. Sajnos túl sok madár nem mutatkozott meg. Pár nagy kócsag vadászgatott a tehén-csapat közelében, olykor-olykor láttunk pár egyedből álló réce-rajokat. A kisebb erdőfoltban, ahol több vizes gödör is található, ismételten hallatta hangját 1 jégmadárÍgy hát -a vízimadarak csekély száma miatt- főleg a levegőbe emeltünk tekintetünket. A adatok csak nagyjából tükrözik a területen mozgó, ill. áthaladó ragadozók számát: 8 egerészölyv, 5 barna rétihéja, 4 vörös vércse, 1 karvaly, 1 darázsölyv.
Darázsölyv (Pernis apivorus)

A további séták tervezgetése közben, vészesen fogyott a szabadban tölthető óráink száma: ÉNy-felől egy jelentős csapadék-zóna közeledett, így jobbnak láttuk időben elindulni a kocsik irányába. Az esőfelhők megjelenése, ill. a hatalmas kontrasztok felerősödése az utolsó képek elkattintására ösztönzött minket; szóval ezt szép, élménygazdag napot egy kiadós eső-beli kocsikázással zártuk. Hazafelé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése