2014. március 11., kedd

Kupi virágnézés

2014. 03. 01.

Sáfrány, tőzike és egyebek...

A Kispodárpusztai tőzikésen felbuzdulva, a március első, és természetesen verőfényes-napsütéses napját Kupon töltöttem. Pontosabban töltöttük, mivel Berci is velem tartott. Szóval a tervek között a Halvány sáfrány, a Tavaszi tőzike élvezett elsődleges figyelmet, de mint általában mindig, nyitott szemmel kell járni ilyen esetekben az erdőt-mezőt. 

Először a sáfrányokat szerettem volna lefotózni. Így hát leparkoltunk, nekiindultunk a területnek, ahol a környék (egész Dunántúl!) egyetlen Halvány sáfrány (Crocus heuffellianus) állománya él. Többször is jártam már az évek folyamán márciusban ennek a virágnak a nyomában. Ez egy hibrid származású növény; a kárpáti, ill. a fehér sáfrány "kombinációja". 



Albínó változat...



Tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia)

Verőfényes délutáni napsütésben, turista-hadak' közepette gyalogoltunk még egy kisebb kört a Tallós Pál tanösvényen. A körös patak mentén hóvirág, az erdőfelújítások felett egerészölyv, ill. holló; ez egyik nyiladék körül őz fotózásba kezdtem. Végül ennyi lett értékelhető:

Körös-patakparti hóvirágos...

A tervezett kirándulás, fotózás fele megvolt. Irány egy másik erdőrészlet. Elvileg egy nagyobb állománya él a Tavaszi tőzikének ezen a területen. Nagyjából sejtettem hol fogok ráakadni ezekre a varázslatos egyszikűekre, de a pontos helyet egyenlőre nem ismertem. Így hát alkalomadtán maradtak a megérzések. 

Távolról ígéretesnek tűnt a helyszín. Mindenfelé hóvirág, égerfa. Közelebbről is megnéztük...



Tavaszi tőzike (Leucojum vernum)

Így hát remek nappal a hátunk mögött, no meg persze csodás élményekkel térhettünk haza. Ha ezentúl visszanézem ezeket a képeket, minden eszembe fognak jutni azok a hangulatok, érzések, melyeket Fekete István gondolatai is alátámasztanak: 

"Ebben nem is csalódhatsz, elhiheted.
 Nem beszél, hát nem is hazudik; nem ígér és mégis odaadja mindenét;
 nem szól, és mégis többet mond minden szónál, mint amit valaha ember mondhatott!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése