2014. március 25., kedd

Szélmezői kiruccanás

2014. 03. 15.

Az egyik "utolsó" környékbeli halastó...

Március 15. ünnep, szünnap. Mindenki pihen, átérzi a hangulatot; kiszakad egy kicsit a monoton hétköznapokból. Így ennek tudatában rávéve Bercit egy kis kirándulásra, nekiindultunk a halastónak.
Viszonylag sok horgász lógatta a botot, még az időjárás ellenére is - eléggé lógott már az eső lába' mikor megérkeztünk. A vízviszonyok ismételten pozitív referenciát mutattak: a tavak, a környező árkok-rétek bővelkedtek a "nedvességben".
Sajnálatos módon ez rányomta a bélyegét a kirándulásra is. Túlságosan nem tudtuk megközelíteni azokat a területeket, melyeket szerettem volna; bár azért próbálkoztunk. Az egyik nagyobb halastó mentén besétálva, rengeteg békával, szárcsával találkoztunk. A nádas felett összesen 4 nagy kócsag húzott át; a távolba 1 egerészölyv vadászgatott. 

Szárcsa (Fulica atra)

A rövid sétánk során többször találkoztunk mezei verebekkel, kisebb nádi sármány csapatokkal; a fejünk felett először csak hallani, majd látni is lehetett a tőkés récék csilingelő szárnycsapásait. Az egyik érdekesség még, egy 14 egyedes kék galamb csapat, mely gyorsan, É-i irányba távozott.
Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

Az autóhoz visszafelé tartva, a távolban egy nagyobb csapat madarat szúrtam ki. A rá-látcsövezés nélkül, csak gyorsan egy képet lőttem a csapatról; gondolva biztosan libák, de az egyedszám miatt a későbbiekben hasznos lesz még a kép. Hát nem csak az egyedszám miatt lett a továbbiakban az, kiderült ugyanis, 49 daru húzott el a távolban!
A gáton kifelé haladva a szárcsák tollászkodása, verekedése mellett; egy gyönyörű réce-gácsér is a szemünk elé került:
Üstökösréce (Netta rufina)

A nap befejezéseként, tovább kocsikáztunk az É-i területekhez, de mind a rossz útviszonyok, mind a kellemetlen idő miatt rövidre fogtuk a záró-sétát. Így végül, még pár percet ácsorogtunk, és bámészkodtunk az szemerkélő esőben...
Barátrécék (Aythya ferina)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése