2018. május 31., csütörtök

Szélmező

2018. 05. 26.

Szélmezei etap'

Körbejártam a Szélmezei területeket viszonylag alaposan, figyelgetve a szárnyas jószágokat'. A tikkasztó meleg ellenére, azért megmutatták magukat a madarak, bár jobbára a magasba termikelő ragadozóké volt a főszerep, miszerint a látcsövem elé kerültek. Természetesen amiről csak lehetett képek is készítettem. A nádas élőhelynek hála legalább 5 pár barna rétihéját figyelhettem meg, átrepült továbbá 3-4 egerészölyv és 1 darázsölyv is.
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Egerészölyv (Buteo buteo)

Darázsölyv (Pernis apivorus)

A levegőben besiklott még 11 dankasirály, a nyílt víztükör felett 1 kormos szerkő és 1 fattyúszerkő repkedett jellegzetes, csapongó' reptével. A nádas felett 1 kis kárókatona ereszkedett le, miközben nagy kócsagok és vörös gémek szálltak oda-vissza. A réceféléket több faj képviselte. Több tőkés réce mellett megmutatkozott 1 kanalas réce, 2 böjti réce, valamint 2 üstökös réce is. 1 nyári lúd gágogása nyomta el a nádi énekesek hangját, kikeltek már a bütykös hattyú-fiak is. 7 pelyhes tollgombóc'ra vigyáztak a szülők. 
Dankasirály (Larus ridibundus)


 Nagy kócsag (Egretta alba)

Vörös gém (Ardea purpurea)

Tőkés récék (Anas plaryrhychos) és Kanalas réce (Anas clypeata)

Üstökös réce (Netta rufina)

Bütykös hattyú (Cygnus olor)

A kismadarak is jelent voltak a területen. Rengeteg barázdabillegető keresgélt a földutakon, feltűnt olykor-olykor 1 sárga billegető. Cigánycsukok, tengelicek, kenderikék, tövisszúró gébicsek ültek ki a növényzetre, a fehér eperfa érő terméseit seregélyek szedegették. Mamánál, a lemenő Nap fényeinél házi rozsdafarkúak búcsúztatták az igazi nyárias délutánt...
Kenderike (Carduelis cannabina)

Házi rozsdafarkú (Phoenisurus ochruros)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése