2017. december 27., szerda

Somlói séta

2017. 12. 27.

Egy szeles nap margójára

A szerdai nap ismételten a természetbe vezetett. Egész napos túrára gondoltam, és legnagyobb örömömre Niki is velem tartott. Szép, kellemesen napfényes időpontot sikerült kiválasztani, azonban a szél itt-ott megnehezítette a dolgunkat, különösen a Somló tetején. Természetesen ez nem szegte kedvünket; örömmel sétálgattunk, kattintgattunk. Legalábbis, ha volt mit.
A bokros részeken viszonylag kevés kismadárral találkoztunk; bár a pirosló csipkebogyók, ill. kékesfekete fagyalbogyók terített asztalt kínáltak a madaraknak. Csuszkák, kék és széncinegék, nagy-, közép fakopáncsok és zöld küllők kísérték utunkat. Sajnos a szél itt is keresztbe tett kicsit, fotók sajnos nem születtek. Összességében a ragadozóké volt ez a kiruccanás: 2 vörös vércse küzdött az elemekkel a fejünk felett; valamint 2 holló tett többször jó pár kört körülöttünk, egyszer szerencsés pozícióból fotózhattam. 4 karvaly szintén a távcsöveink, vagy inkább csupán a szemeink elé került; észbontó gyorsaságot képesek elérni ezek a sunyi'ból támadó ragadozók...

Vörös vércse (Falco tinnunculus)

Holló (Corvus corax)

Karvaly (Accipiter nisus)

Molyhos tölgyes bokorerdő

A dél környéki órákat már a dobai Erdődy-kastély parkjában töltöttük. Kényelemesen körbesétáltunk a kialakított ösvényeken, nézegetve a kialakított tavakat; a megmaradt öreg fákat. Főleg magevőket távcsöveztünk a hatalmasra nőt fák ágai közt. Tengelicek, csízek, meggyvágók, fakopáncsok, fenyő és léprigók keresgéltek élelem után. 
Tengelic (Carduelis carduelis)

Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes)

A nap zárásaként Angihoz és Petihez csatlakoztunk a Dabronyi-erdőnél. Sétáltunk egy nagyot az erdőtömbben, bár túl sok élőlénnyel nem találkoztunk. 1 héja, ill. 1 fekete harkály az itt említésre méltó jószág'.
Vad-dörzsölés erdei fenyőn
A szarvasfélék hím egyedei előszeretettel választanak maguknak agancs-dörzsölő fát. Az egyik esetben a kifejlett agancsot tisztítják meg a barkától; valamint a párzási időszakban az erőfitogtatás egyik eleme az aganccsal szétdörzsölt fácska. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése